Фінляндія закриває кордон для російських туристів

802 0
Поїздки з метою туризму до Фінляндії або через Фінляндію до інших країн після цього здебільшого стануть неможливими.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Уряд Фінляндії ухвалив рішення суттєво обмежити пасажирський рух на східному кордоні з росією. Про це заявив міністр закордонних справ Пекка Хаавісто. Так звані референдуми на Сході України та вибух газопроводу «Північний потік» у Балтійському морі також вплинули на оцінку, пише «Європейська правда». 

«Обмеження набудуть чинності завтра, у п'ятницю, і діятимуть до подальшого повідомлення. Рішення в принципі має на меті повністю запобігти російському туризму до Фінляндії і пов'язаному з ним транзиту через Фінляндію», – заявив Хаавісто.

Читайте також: «Може стати новою кліматичною катастрофою». Bloomberg про витік газу з «Північного потоку»

Таке рішення уряд Фінляндії обґрунтовує загрозою міжнародним відносинам. На практиці, виходячи з Шенгенських правил, прикордонним органам надається можливість інтерпретувати, що російський турист загрожує міжнародним відносинам Фінляндії.

Крім обмеження, існує перелік з близько десяти пунктів, на підставі яких можна приїхати до Фінляндії з туристичною візою в майбутньому. Наприклад, як і раніше можна відвідати сім'ю або родичів. Іншими поважними причинами можуть бути, наприклад, участь у вступному іспиті до фінського навчального закладу. Причина також може бути пов'язана з фінансами або роботою, наприклад, необхідне відрядження або інша узгоджена причина, наприклад, співбесіда на роботу.

Щодо раніше виданих віз росіянам, нове положення може зробити недійсними візи, раніше видані Фінляндією, але не може скасувати візи, видані іншими країнами Шенгенської зони. Натомість прикордонні органи можуть не допустити особу до в'їзду до Фінляндії, якщо вона має візу, видану іншою країною.

Зазначимо, що за оцінками, прикордонний рух скоротиться до половини нинішнього рівня, але наразі нові візи видаються на рівні близько 2% від пікових років до епохи коронавірусу.

Читайте також: путін оголосив про часткову мобілізацію в росії

Нагадаємо, що протягом 19-25 вересня до країн Європейського Союзу з боку росії в’їхали 66 тисяч росіян, що на 30% більше, ніж тижнем раніше. Таке збільшення охочих виїхати з росії припав на оголошення російською владою так званої часткової мобілізації.

Софія Шавранська

________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми - про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста– дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!