Фірма Козицьких придбала дозвіл на видобуток бурштину, виготовлятимуть прикраси

1743 0
ЧОтири ділянки для видобутку бурштину у Рівненській області придбали за 1,1 мільйона гривень.
Фото: zaxid.net

Фото: zaxid.net

ТОВ «Нордік-буд», що належить Зіновію Козицькому, батьку очільника Львівської ОВА Максима  Козицького, придбала право на видобуток бурштину на чотирьох ділянках у Рівненській області. За словами ще одного сина бізнесмена Степана Козицького, вони планують робити ювелірні вироби з бурштину. 

Джерело: «Наші гроші. Львів»

«Нордік-буд», за даними YouСontrol, входить до групи найбільшої приватної газовидобувної компанії на заході України «Західнадрасервіс» Зіновія Козицького. Його син Максим очолює Львівську ОВА. Ще один син – Степан, веде бізнес разом із батьком. 

Читайте також: Козицький відкрив нове родовище на Львівщині та запускає вітрову електростанцію

У лютому цього року ТОВ «Нордік-буд» придбало на аукціоні від Держгеонадр дозволи на видобуток бурштину на двох ділянках у Рівненській області. Купили їх за 1,1 мільйона гривень.

Як пишуть «Наші гроші. Львів», вартість геологічного вивчення бурштиноносних надр з подальшим видобуванням бурштину на ділянці Гальбин-7 у Сарненському районі Рівненщини стартувала із 326 тисяч гривень. Компанія «Нордік-буд» придбала дозвіл за 505 тисяч гривень. За аналогічну ціну фірма отримала право видобутку на ще одній ділянці у тому ж районі – Гальбин-8, вартість її на аукціоні стартувала від 335 тисяч гривень.

На торгах ТОВ «Нордік-буд» змагалося із ТОВ «Амбер груп» з Києва. Договори на 5 років із переможцем Держслужба геології та надр підписала у травні цьогоріч.

Окрім останніх двох ділянок, ТОВ «Нордік-буд» добуває бурштин із минулого року на ділянках Дакалівська та Таворівська, що також на Сарненщині. Дозвіл там працювати фірма купила за понад 700 тисяч гривень.

Бізнес Козицьких в основному спрямований на видобуток газу, нафти, корисних копалин, геологічне вивчення порід, каже він. Підприємство «Нордік-буд» зареєстровано у 2019 році, займається будівництвом трубопроводів, доріг, споруд електростанцій, видобуванням та іншим. На своєму офіційному сайті вказує 156 успішних проєктів вартістю у понад 1,5 мільярда гривень.

За словами Степана Козицького, якщо держава дозволила видобувати бурштин легально, то чому б цим не займатися. Поки що фірма бурштин не добуває, вирішувала юридичні питання: «Оцінюється потенціал. Самого видобутку ще немає», – зазначив Степан Козицький. 

На одній з ділянок проводять геологічне вишукування, щоб визначити «цікаві місця» покладів бурштину.

Читайте також: Козицький вдруге купив Дашавський завод композиційних матеріалів

У лютому Козицькі створили фірму «Міро арт». Співзасновником, окрім Зіновія Козицького, є Олександр Мірошніков. За словами Степана Козицького, останній – ювелір, який буде робити бурштинові прикраси. Працюватиме ювелірний бізнес Козицьких на Україну. Щодо експорту поки чоловік не впевнений.

ТОВ «Нордік-буд» – не єдина фірма Козицького, яка займається видобутком. Минулого року його ТОВ «Горизонти» купило за 27 млн грн дозвіл на добування газу на Тинівському газовому родовищі на Львівщині. Окрім цього, ТОВ «Велл Ко» Козицького видобуває газ на Івано-Франківщині. Окрім того, розробкою надр займаються й інші компанії Козицьких.

За адресою ТОВ «Нордік-буд» у Львові журналісти Bihus.info знайшли офіс партії місцевого осередку «Слуги народу». Максим Козицький очолює цю політсилу у області. Його брат Степан також балотувався від цієї партії на виборах 2020-го до Львівської обласної ради. 

Зіновій Козицький є батьком голови Львівської ОВА Максима Козицького та входить сотні найбагатших українців за версією Forbes. Його основний бізнес – розвідка та розробка газових родовищ, видобуток природного газу (ТОВ «Прикарпатська енергетична компанія» (ПЕК), ТОВ «Західнадрасервіс», ТОВ «Георозвідка», ТОВ «Нордік-Буд», ПП «Нордік», ТОВ «РСГ», ТОВ «Велл Ко», ТОВ «Геологічне бюро «Львів»» (ГБЛ), ПП «Проект-Буд», ТОВ «Горизонти»). У ТОВ «ПЕК», «ГБЛ» та «Горизонти» партнером Зіновія Козицького через нідерландську холдингову компанію є чеський мільярдер Карел Комарек. Його компанія Moravské naftové doly є партнером російського «Газпрому». 

 

Юлія Осим

______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!