Fitch Ratings присвоїла Львову ризиковий рейтинг В-

2782 0
Цей показник впливає на рівень процентної ставки за кредитами, які бере Львів.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

Міжнародна рейтингова компанія Fitch Ratings присвоїла місту Львів довгострокові рейтинги дефолту емітента в іноземній та місцевій валюті на рівні В-, прогноз стабільний.

Як вказано у повідомленні агентства, рейтинг віддзеркалює слабку інституційну структуру регіонів України, що веде до непередбачених фіскальних змін. Разом із загальною слабкістю суверенних публічних фінансів у державі це дає непевні прогнози зростання.

Водночас укладачі рейтингу взяли до уваги сподівання агентства, що місто зможе утримати міцний операційний результат в середньостроковій перспективі.

Читайте також: У Львові за кошти від облігацій ремонтуватимуть дороги та водогони

Як зауважила у коментарі прес-службі ЛМР начальник управління та інвестицій Львівської міської ради Ольга Сивак, цей кредитний рейтинг є реальним показником, від якого відштовхуються фінансові установи при визначенні умов надання коштів.

«В існуючих проектах з ЄБРР є шкала, яка визначає відсоток за користування позикою відповідно до рейтингу міста. Таким чином, місто вже цього року може отримати економію від зниження суми відсотків за користування кредитними коштами», – зазначила вона.

У той же час керівник прес-служби «Кредобанку» Віктор Гальчинський зауважив, що отриманий Львовом рейтинг є максимально високим – на рівні суверенного рейтингу України.

«Згідно з правилами, рейтинг окремого емітента не може бути вищим за рейтинг країни. При прийнятті рішення про рейтинг Fitch відзначило низький рівень гарантованого боргу та спрогнозувало стабільні операційні показники, а також зауважило, що рейтинг міста може бути підвищено при перегляді суверенного рейтингу України, що теж дуже добре», – говорить він.

За його словами, довгостроковий міжнародний кредитний рейтинг є необхідною умовою при випуску облігацій на міжнародні ринки та характеризує кредитоспроможність емітента цінних паперів.

«Агентство Fitch до останнього часу Львів не рейтингувало. Вочевидь, замовлення рейтингу прямо пов'язане з планами міста вийти із запозиченнями на міжнародні ринки», – наголосив Віктор Гальчинський.

Нагадаємо, що Львів збирається випустити облігації на суму 440 млн грн.

Тарас Базюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!