Фонтан на Галицькій змістять ближче до ринку, щоб показати мури давнього костелу

4939 0
Новий фонтан не буде на місці «Кульбаби».
Фото: НАУКОВО-ВИРОБНИЧА ФІРМА "РУТЕНІЯ"

Фото: НАУКОВО-ВИРОБНИЧА ФІРМА "РУТЕНІЯ"

У Львові вирішили перемістити чашу фонтану на площі Галицькій у сторону ринку, аби можна було відкрити залишки мурів давнього костелу Воздвиження Чесного Хреста, який датують 1530-м роком. Про це Тvoemisto.tv повідомила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Читайте також: У Львові за 4 мільйони продовжать реставрацію руїн Високого замку

«На спільній зустрічі вирішили відсунути чашу фонтану убік, на схід, в сторону Галицького ринку, за наполяганням деяких архітекторів, які вважали, що фонтан не може стояти на місці Кульбаби і «Світезянки», тому що це місце накладається на фундаменти костелу. Дійшли до компромісу, бо спочатку архітектор заклала сучасний фонтан на місці минулих»,  – розповіла Лілія Онищенко.

За її словами, стіни костелу будуть протрасовані у мощенні, або, можливо, будуть підняті.

За оновленим проєктом, на площі планують підвести  мережі, влаштувати бетонну чашу фонтану, навколо якого можна буде сидіти. Також навколо нього облаштують освітлення території, сам фонтан підсвітять. Другий етап проєкту передбачає ремонт решти території до початку площі Соборної, влаштування нового озеленення та місць для сидіння і освітлення усього простору між вул. князя Романа і площею Соборною.

Як повідомила під час стріму Tvoemisto.tv архітекторка, авторка проєкту Ольга Криворучко, спочатку пропонували реконструювати всю площу від колишнього фонтану до квіткового ринку, але за браком коштів прийняли рішення зробити наразі те місце, де проводили розкопки. А іншу частину площі – другою чергою.

Вартість робіт становить 4,5 млн грн. Реконструкція триватиме близько 4 місяців. Роботи виконує підрядна організація ПП «Патронат».

Читайте також: У Львові відреставрують костел Єзуїтів

Нагадаємо, у Львові продовжили реконструкцію площі Галицької. Її розпочали ще торік, однак на місці фонтану «Кульбаба» під час демонтажу виявили фундамент храму Воздвиження Чесного Хреста. Також під час розкопок знайшли останки десятьох людей. 

Сам фонтан «Кульбаба» передали у музей «Територія терору» як елемент радянської спадщини. «Кульбабу» створив у 1970 році львівський художник Олег Микита. 

Христина Гоголь


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!