Форум видавців у Львові: особливості, спеціальні гості, локації

2610 0
Уже за місяць, 9-13 вересня, у Львові пройде 22 Форум видавців і читачів. Організатори події розповіли про особливості заходів, які запланували цьогоріч.
фото: ufest.in.ua, vsiknygy.net.ua, gazeta.lviv.ua

фото: ufest.in.ua, vsiknygy.net.ua, gazeta.lviv.ua

Дитячий форум

Упродовж чотирьох днів організатори планують провести близько 400 заходів для дітей від 3 до 14 років. До переліку цих заходів входять: зустрічі з письменниками, літературні ігри, 50 видів майстер-класів, музейний квест, наукова програма, мандри, настільні розвиваючі ігри.

Куратор Музейного квесту у межах Дитячого Форуму Софія Рябчик розповіла, що всі ці заходи будуть розділені за тематикою на 8 просторів та створять одну інтерактивну гру. «Родзинкою всіх цих 400 заходів є те, що ми хочемо їх перетворити у одну велику гру «Стань супергероєм». Кожна дитина, віком від 6 років, може отримати на вході Чарівну книгу супергероя. І коли вона її пройде і заповнить, тобто коли вона пройде кожен з 8 просторів і спробує себе в різних сферах, тоді дитина зможе стати супергероєм», – запевнила вона. Організатори хочуть, щоб всі ці ігри не просто розважали, а й розвивали дітей.

Читайте також: Квитки на Форум видавців у Львові. Де придбати онлайн?

В основному вони пройдуть в Національному музеї імені Андрея Шептицького і Державному природничому музеї. Вхід для дітей сюди - 20 грн, однак на торговий ярмарок у Палаці мистецтв – безкоштовний. При вході діти отримають альбом із завданнями, які зможуть розв'язати на Форумі. За що отримають призи.

Тематичні майданчики

 «Форум – це великий трансформер, і для того, щоб відвідувачам було легко орієнтуватися в усіх заходах, у центрі міста діятимуть шість основних тематичних майданчиків. Окрім презентацій нових книжок, там можна буде почути про високі і глибокі теми сьогодення», – зазначили організатори.

Так, роботу майданчика «Фронт і фронти» буде присвячено актуальній темі сьогодення – війні на Сході Україні, а також темі депортації та анексії Криму. Планують, що там презентуватимуть новинки військової літератури, різноманітні фотоальбоми, проводитимуть дискусії, круглі столи. В роботі цієї локації візьме участь і спеціальний американський гість Єрін Акерман, який має військовий досвід: неодноразово був в Афганістані та Сирії під час воєнних конфліктів. Майданчик працюватиме в кафе «Ратуша», що на пл. Ринок, 1.

Інші майданчики – історичний «Уроки історії» (кафе «Ратуша», пл. Ринок, 1) та «Освітній майданчик». На останньому експерти обговорюватимуть законодавчі ініціативи, концепцію національно-патріотичного виховання школярів, проблеми ЗНО.

Читайте також: Книжковий конкурс для літніх львів’ян. Умови

На форумі працюватимуть також жіночий майданчик під назвою «Жінка у світі, що змінюється» (кафе «Копальня кави», пл. Ринок, 10), кулінарний (ресторан «Тераса на Ринку», пл. Ринок, 1) та мандрівний («Медіатека», вул. Мулярська, 2-а, кафе «У сусідів», пл. Теодора). «Кулінарія та мандри  – це крок назустріч популярному формату. Тож ми вважаємо, що ці майданчики відвідає багато читачів та видавців», – зазначили організатори форуму.

Спеціальні гості

Окрасою цьогорічного 22-го львівського Форуму видавців стане почесний гість – Франція. Про це під час прес-конференції повідомив програмний директор Львівського міжнародного літературного фестивалю Григорій Семенчук. За його словами, упродовж чотирьох днів форуму під час різноманітних заходів свої книжки представлятимуть відомі та невідомі українцям французькі письменники та літературознавці: «Окрасою французької делегації стане відомий мистецтвознавець Франсуаза Барб-Ґалль, книжки якої півроку тому нарешті з’явилися у «Видавництві Старого Лева».

Думаю, що її візит спричинить медійний успіх. Окрім того, ми відкриємо певні горизонти і представимо вам письменників, твори яких ще ніколи не видавали в Україні, але сподіваємося, що їхні книжки незабаром з’являться на наших книжкових полицях», – запевнив Григорій Семенчук.

Серед інших французьких гостей у форумі братимуть участь письменниці Катрін Кюссе й Мішель Лібре, відомий французький автор коміксів та художник Еміль Браво, а також віолончелістка, яка подарує свою витончену гру, Леонор де Рекондо.

Джерела: vgolos.com.ua, gazeta.ua, portal.lviv.ua.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!