Фотофакт: у Львові відновили старовинну мозаїку на фасаді храму

2917 0
На вулиці Лисенка, 43 у Львові, на фасаді храму святого Іоана Золотоустого, колишній Костел Найсвятішого Серця Ісусового і монастир францисканок, відновили старовинну мозаїку «Найсвятіші Тайни». Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук написав отець Назар Лозинський.
фото: facebook.com/profile.php?id=100001266733070&fref=ts

фото: facebook.com/profile.php?id=100001266733070&fref=ts

«З благословення Митрополита Димитрія Рудюка закінчили реставрацію та консервування чудесної мозаїки «Найсвятіших Тайн» над входом у наш храм. Була величезна загроза повного обсипання. Завдяки оперативності, майстерності та професіоналізму Святослава Владики, за що йому та реставраторам величезне «Спаси Боже», вдалось врятувати витвір мистецтва. Рівно ж дякую Миколі Гарасиму за риштування! А добрим парафіянам за матеріальну підтримку. Разом ми повернемо храмові його первинну красу!», – написав отець Назар Лозинський.

Додамо, що храм святителя Іоанна Златоустого був збудований ще наприкінці ХІХ ст, як центральний храм монастиря францисканок - для ордену францисканок Римо-католицької Церкви у Львові. Тоді це був храм Найсвятішого Серця Ісусового і будувався він, як і весь монастирський комплекс, з великим розмахом. Зараз храм є у підпорядкуванні УПЦ КП.

Храм збудований з червоної та жовтої цегли за проектом відомого львівського архітектора Юліана Захаревича. Окрім того в храмі є чудові розписи, а у абсиді збереглись три вітражі, виготовлені у Мюнхені фірмою Ф. Маєра у 1887-1889 роках.

Читайте також: У Львові руфер піднявся на найвищий храм. Відео

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!