Сьогодні Франковому університету – 355 років. Вісім фактів про виш

4423 0
Університет імені Івана Франка – невід'ємна частина Львова. Tvoemisto.tv пропонує вам кілька цікавих фактів про навчальний заклад, який нині святкує день свого заснування.

1. Сучасний Франковий університет до 20 січня 1661 року був звичайною єзуїтською колегією. Ян ІІ Казимир, король Речі Посполитої, надав їй "гідність академії й титул університету". Відтоді у Львівському університеті навчання велося за тодішнім європейським зразком.

2. Від часу заснування і до 1773 року заклад перебував під контролем єзуїтського ордену. На чолі університету стояв ректор.

3. Тодішнє приміщення було поблизу вулиці Краківської у центрі Львова. Навчальний заклад також будував і купував нові приміщення, мав свою бібліотеку, а ще найбільшу у місті друкарню.

Читайте також: Топ-10 вишів за кількістю поданих заяв: Львів лідирує

4. Через кілька років після заснування в університеті на філософському і теологічному відділах було вже близько 500 студентів, а навчальний процес забезпечували вісім викладачів. Через століття кількість студентів збільшилася до 700 осіб, а викладачів – до 15-17. Поляки становили 75% студентів, решта були українці та представники інших етнічних груп.

5. Тривалий час у стінах закладу точилася дискусія щодо права відвідування університетських студій жінками. Лише наприкінець ХІХ століття їм таки дозволили навчатися на філософському факультеті, трохи згодом – на медичному факультеті та у відділі фармацевтики.

6. У 70-х роках ХІХ ст. на філософському факультеті навчався Іван Франко. Через активну громадську діяльність у 1877-1878 роках (під час, так званого, «соціалістичного процесу») Франка з університету виключили. Навчальний заклад назвали на його честь лише у 1940 році указом Президії Верховної Ради УРСР.

Читайте також: Студенти Львова – які вони? Інфографіка

7. На сьогодні університет обєднує 17 факультетів, три коледжі, а також інститут післядипломної освіти та доуніверситетської підготовки. Минулого року Львівський університет отримав рекордну кількість заяв від абітурієнтів.

8. Серед відомих випускників університету: Євген Коновалець, Лесь Курбас, Богдан-Ігор Антонич, Євген Петрушевич, Григорій Гонгадзе, Андрій Дещиця, Павло Шеремета, Андрій Парубій, Святослав Вакарчук.

За матеріалами Вікіпедії та університетського сайту


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!