Френсіс Фукуяма про демократію та боротьбу з корупцією. 6 тез відомого політолога

3273 0
Френсіс Фукуяма 22 серпня для львів'ян прочитав лекцію на тему «Корупція і прогрес державних реформ в Україні». Tvoemisto.tv підготувало шість найважливіших тез з промови політолога та філософа. .
фото: news.bigmir.net

фото: news.bigmir.net

1. 25 років тому Україна стала незалежною. Ця подія стала частиною того, що Самуель Гантінгтон називав третьою хвилею демократизації. Це був період, коли кількість демократичних країн зросла з сорока до понад ста. Зараз, по суті, 2/3 світу є демократіями. Але цікаво те, що сьогодні ми можемо спостерігати зворотну хвилю, так звану реверсією демократизації, її занепад. Це явище краще визначити якісними показниками, аніж кількісними.

2. Сьогодні спостерігається нова впевненість зі сторони авторитарних режимів і вже зараз ми можемо спостерігати ці наслідки. Під правлінням Путіна Росія відновила свою самовпевненість. Він створив націоналістичну, агресивну форму напівавторитарного режиму, або квазідемократичного уряду, який має дуже багато амбіцій.

3. Світ є набагато складнішим, аніж раніше і боротьби між демократією та авторитаризмом продовжується. Втім, ця боротьба відбувається у трішки іншій площині. Зараз основна лінія поділу проходить не між демократією та авторитаризмом, а між патримоніальними урядами. Наприклад, уряд може мати ту чи іншу форму виборів, як от Росія, але функціонує лише у цілях інсайдерів. Щодо державних ресурсів, то вони розподіляються між невеликою кількістю державної еліти.

4. Зараз ми бачимо формування демократичного, але не толерантного націоналізму. І цей рух поширюється з однієї країни на іншу. Я постійно посилаюся на Путіна, але це явище можна спостерігатися і в Туреччині за президентства Ердоган, а також у багатьох демократичних країнах.

5. Сьогожні існує велика підтримка не толерантної, а націоналістичної політики і мені здається, що це є реакцією на ту глобалізацію, яку ми спостерігаємо близько останніх сорока років. Упродовж цього періоду світовий обсяг продукції збільшився вдвічі, відбулося стрімке економічне зростання, а сотні тисячі людей вирвалися у середній клас. Причина полягала саме у глобалізації світової економіки. Але проблема в тому, що не всі отримали однакову вигоду від глобалізованого світу. Тому деякі люди почали все більше підтримувати націоналістичних політиків. Зауважте, у всьому світі націоналісти підтримуються тими людьми, які програли у глобалізації.

6. Корупція існує не внаслідок незнання. Проблема у тому, що це явище дуже глибоко вкорінене і воно є в інтересах самої еліти. Слід розуміти, що корупція не буде витіснена аж доти, доки не будуть створені політичні умови, що унеможливлюватимуть її. І такі зміни не можуть відбутися без трьох взаємопов’язаних чинників: потужного рух знизу, сформованого громадянського суспільства,  лідера та інституції, які проводитимуть реформи.

Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!