Геть від антропоморфності. У Львові відкрили виставку скульптури групи «162» .Фото

3436 0
До 15 січня у Центрі Шептицького можна поглянути на роботи молодих львівських скульпторів.

15 грудня у Центрі Шептицького відкрили виставку скульптури мистецької групи «162», до якої входять Маріанна Вахняк, Василь Гриневич, Тарас Попович, Володимир Семків та Денис Шиманський. Це об’єднання молодих львівських скульпторів і випускників Львівської національної академії, яке виникло у 2015 році.

За словами завідувача кафедрою художньої кераміки Львівської національної академії мистецтв Ореста Голубця, учасники групи «162» не бояться експериментувати і відходити від своєї академічної освіти.

«Мистецька група, яка представляє сьогодні свої роботи, йде у розріз з офіційною секцією скульптури, яка в нас дуже герметична, – говорить він. – Проблема української скульптурної пластики полягає ще й освіті. Сучасна система навчання немає нічого спільного із тривимірною пластикою. Ми й далі стоїмо на реалістичній антропоморфності. Наші кафедри скульптури і далі роблять те, що робили у ХІХ столітті. Тому зараз сучасній скульптурній практиці щось змінити надзвичайно важко».

Читайте також: У Львові відкрили виставку 18 польських художників. Фото

На думку головної редакторки онлайн-видання «Арт-хода. Скульптура і не тільки…» Марини Стрельцової, у виставці представлена львівська ідентичність, коли скульптура дуже пов’язана з декоративно-ужитковим мистецтвом. «Тут є той колір, якого часто бракує на виставках у Києві, коли скульптори не працюють саме в цьому напрямі, – коментує вона. – Але ми бачимо, що тут присутні експерименти і в постмодерній стилістиці, і модерній. Також представлена та академічна скульптура, якої в нас засилля не лише в Києві, але і загалом у всій Україні».  

Куратор виставки є голова мистецького об’єднання «Арт-Модуль» Іван Білан. Доцентка кафедри менеджменту мистецтва Львівської національної академії мистецтв Дарина Скринник-Миська порадила куратору в майбутньому більше експериментувати з простором та розміщенням експозиції: «…мені бракує спільного висловлювання. Це приємно заінстальовані в певному просторі роботи. У кураторському висловлюванні хотілося бачити роботу з простором, експеримент з інсталюванням. Мені бракує кураторського контексту Я цю виставку трактую як певну інтригу. Мені цікаво дивитись на це як на точку відліку, з якою я порівняю те, у що мистецтво цієї групи виросте в майбутньому».

Виставку скульптури групи «162» можна побачити на першому поверсі Центру Шептицького до 15 січня. 

Анна Ютченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!