Глава УГКЦ Блаженніший Святослав закликав підтримати будівництво Меморіалу жертвам Голодомору

1770 0
Музейний комплекс включатиме постійну, тимчасову експозиції, а також дослідницький центр, архів, конференц та кінозали, бібліотеку, освітні аудиторії та дитячий простір.
Фото: holodomor-museum-fund.org

Фото: holodomor-museum-fund.org

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав закликав духовенство, монашество та мирян підтримати будівництво Меморіалу жертвам Голодомору у Києві, повідомляє релігійно-інформаційна служба Risu.

Читайте також: Уряд планує дофінансувати проєкт музею Голодомору в Україні

Як наголосив Блаженніший Святослав, від усіх нас залежить збереження пам’яті про наше минуле, щоб наше майбутнє не повторювало помилок людства. Щоб більше не пролились сльози голодних, безсилих і спраглих людей.

«Перед усіма нами сьогодні є особливе завдання – спільними зусиллями й особистими посильними внесками підтримати створення Музею Голодомору. Він має стати всенародним місцем пошани та молитви, місцем правди, в якому ми зможемо зібрати по крупинках і зберегти пам'ять про тих, кого намагалися витерти з історії нашого народу і нашої землі», – наголосив Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Відомо, що спроєктований за світовими стандартами, музейний комплекс не лише включатиме постійну і тимчасову експозиції, а й розміщуватиме дослідницький центр, головний архів, конференц-зали, кінозалу, бібліотеку, освітні аудиторії та дитячий простір.

На переконання Глави УГКЦ, такі проекти національного і світового значення здійснюються лише тоді, коли кожен із нас відчує відповідальність і готовність долучитися до творення.

«Перед нами святий обов’язок – зробити все, щоб пам’ять про жертв не згасла, а на дніпровських схилах постав живий Меморіал всенародної пам’яті про жертв Голодомору», – підкреслив він.

За словами Блаженнішого Святослава, ще у 2019 році, коли було започатковано Міжнародний благодійний фонд розвитку Меморіалу жертв Голодомору, він ввійшов до його наглядової ради, аби справа творення Музею Голодомору одержала належну духовну підтримку від нашої Церкви, аби кожен вірний нашої Церкви став частиною спільного служіння для відновлення пам’яті й утвердження правди.

Читайте також: До 87-х роковин Голодомору випустили ролик «Збережи пам'ять. Збережи правду». Відео

Глава УГКЦ закликав скласти свої пожертви – парафіяльні та особисті – на проєкт «Творення Музею Голодомору» через платформу «Зерна правди».

«Кожна парафія, кожен вірний Української Греко-Католицької Церкви може через цю платформу зробити свій посильний внесок у майбутнє Музею Голодомору. А ще подати свій голос, визволивши з мороку забуття імена невинно убієнних жертв Голодомору, поділитися власною молитвою і допомогти нашому народові врешті збудувати гідний музейний комплекс, до якого приходитимуть наші родини та в якому дізнаватимуться правду про Голодомор люди доброї волі з усього світу. Без перебільшення скажу, що місця, створені в молитві і співпраці, стають запобіжниками зла в майбутньому», – наголосив Предстоятель.

Більше про Фонд Музею Голодомору та про проєкт «Творення Музею Голодомору» можна прочитати тут і тут.

Нагадаємо, будівництву другої черги Музею перешкодила, як зазначають у музеї, зміна влади у 2009 році. Повернулися до цього питання лише у 2016 році, після звернення Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду 1932-1933 рр. і Світового конгресу українців до президента та Кабміну. Так, будівництво 2-ї черги Національного музею Голодомору-геноциду розпочали у 2017 році та мають закінченити у 2023 році.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!