Глави Церков вітають українців з Великоднем

2375 0
Свято Воскресіння Христового говорить усім нам, що наші муки, страждання, болі й труднощі не є вічними. Вічним є життя у воскресінні.
фото: risu.org.ua

фото: risu.org.ua

Патріар УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук)

Свято Воскресіння Христового говорить усім нам, що наші муки, страждання, болі й труднощі не є вічними! Вічним є життя у воскресінні. І навіть смерть є не кінцем, а переходом до вічного життя з нашим воскреслим Спасителем у свято перемоги! Це свято, коли життя перемагає смерть, — свято, коли Всевишній ділиться з нами своїм вічним життям у воскресінні.

Ми святкуємо найбільше і перше величне християнське свято — Воскресіння нашого Спасителя, Пасху Господню. Це свято для нас має життєдайне значення. Я думаю, що саме це свято дасть нам можливість відповісти на фундаментальне питання: хто ж такі християни? Відповідаючи на це питання, яке, можливо, нам ставлять зараз люди інших релігій, віровчень чи навіть невіруючі, ми можемо з упевненістю сказати, що християни — це ті, які стали причасниками смерті і Христового воскресіння у Таїнстві Хрещення. Християни — це свідки воскреслого Христа.

Ми знаємо, що християнські мученики всіх часів і народів, ідучи на муки за віру Христову, були свідками воскресіння. Так, вони входили в смерть, дозволяли себе вбити, але у момент свого мучеництва свідчили про життя, про життя після смерті. А також вони свідчили і те, що та смерть, якою їм погрожують мучителі, — є переможена. Адже та смерть є Пасхою, а їхня дорога — є у життя!

Патріарх УПЦ КП Філарет (Денисенко)

Воскресіння Христове стало запорукою вічного життя всього людства. У дні печалі і скорботи після смерті наших близьких воскресіння Христове вселяє в наші серця велику надію. Воно дає нам мужність і силу перемагати смуток і тугу. Воскресіння Христове з’єднує живих і померлих в єдину родину. Воскресіння Христове дарувало нам повну радість.

Воскресіння Христове спонукає нас боротися з гріхом. Воно кличе нас до моральної чистоти і до святості. Тисячі тисяч святих Божих людей надихалися воскресінням Христовим на різноманітні подвиги, які прославили їхні імена вічною славою. Воскресіння Христове вчить нас бачити в людині брата, образ і подобу Божу. Воскресіння Христове виправдовує нашу боротьбу з неправдою. Воно надихає нас любити свою Батьківщину, свій народ і свою державу.

Воскресіння Христове відкрило новий сенс життя людини. Воно зробило земне життя осмисленим і цілеспрямованим. Попереду не смерть, не загибель, не знищення, а сприйняття іншого буття – «іншого, вічного, життя початок».

Своїм воскресінням Христос дає нам силу для боротьби з гріхом. Він воскрешає наші душі і надихає нас на самовіддане служіння своєму народу, своїй державі в ім’я любові до Бога і людини. Воскресіння Христове дає нам надію, що Христос Спаситель, Який подолав смерть, має владу і над нашими бідами, скорботами і труднощами. Він попускає кризи в людському суспільстві, війни між народами; Він і припиняє їх, але для цього треба навернутися до Бога всім серцем, усім своїм життям. Він хоче, щоб усі люди увірували в Нього, змінили свій неправедний спосіб життя і ввійшли у вічне життя для блаженства.

Митрополит Львівський РКЦ в Україні Мечислав Мокшицький

«Христос, наша Пасха, був принесений за нас у жертву!» - читаємо у тому ж Посланні до Коринтян (1 Кор 5,7). Головний символ історії спасіння – пасхальний агнець – тут ототожнюється з Ісусом, названим «нашою Пасхою». Єврейська Пасха, яка відтворювала визволення Ізраїльтян з єгипетської неволі, передбачала обряд приношення в жертву ягняти. У своєму стражданні і смерті Ісус сам стає цим Божим Агнцем, «принесеним в жертву» на хресті, щоб визволити людство з неволі гріха. Його вбито саме в ту годину, коли в Єрусалимській святині зарізали ягнят. Значення цієї своєї жертви Ісус передбачив під час Останньої Вечері, стаючи присутнім під видом хліба і вина у обрядовій страві єврейської Пасхи. Таким чином традицію стародавньої Пасхи Він перетворив у свою Пасху.

Дорогі Брати і Сестри, споглядаймо очима віри пустий гріб Ісуса! Якщо ж віруємо, що Христос Воскрес, що Він живий і перебуває серед нас, то хто зможе нас із Ним розлучити? Хто зможе позбавити нас Його любові, що перемогла ненависть і подолала смерть? Воскреслий Господь супроводжує нас дорогами нашого життя, Він присутній у Євхаристії під видом хліба і вина, Він освітлює наш розум дарами Святого Духа. У Ньому – наша надія, у Ньому – справжній мир всього світу.

Архиєпископ і Митрополит ЛьвівськийУкраїнської Греко-Католицької Церкви Ігор (Возьняк)

Велика необхідність кожної людини запитувати себе про життя з Богом, про шукання Господа, відповідальність за життя, про вічність, безсмертність душі, про вічну нагороду чи покарання… Як і чи ми віримо в Бога, вічну нагороду чи покарання?  Як пристосовуємо наше життя, щоб бути щасливими в небі? Взагалі чи віримо в те, що маємо в смертному тілі безсмертного духа?

Святий апостол Павло писав до коринтян: «Коли мертві зовсім не воскресають, чого тоді за них христитись? Чого й нам наражатися повсякчасно на небезпеки?» (1Кр 15,30). Або інші слова Його до солунян: «Бо коли ми віруємо, що Ісус умер і воскрес, тож так і тих, які поснули в Ісусі, Бог приведе з ним» (1Сл 4,14). Якщо ми віримо, що Христос воскрес, тоді Він у силі воскресити нас так, як воскресив Лазаря, що вже чотири дні перебував у гробі!

Бажаю усім радості свята Христового Воскресіння! Хай ця велика правда надихає нас до гідного та чесного християнського життя!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!