Глинянські килими через сто років знову представили на міжнародній виставці. Фотофакт

1462 0
У 1925 році ці килими представили на всесвітній виставці в Парижі.
Фото: Зеновія Шульга

Фото: Зеновія Шульга

Через 100 років глинянські килими за проєктами польських мистців Йозефа Чайковського і Софії Стриєнськрої презентували на міжнародній виставці. Про це повідомила професорка кафедри художнього текстилю Львівської національної академії мистецтв Зеновія Шульга.

Читайте також: Незнана Львівщина: містечко, де ткали килими для Європи та США. Фото

«Знову, як колись у 1925 році на всесвітній виставці в Парижі, 16-19 вересня 2021 року будуть представлені на Лодзькому фестивалі дизайну. Дякуємо Пшемеку Цепаку і Марії Флейчук за таку можливість!», – повідомила Зеновія Шульга.

Зазначимо, що колись на верстатах у Глинянах, що на Львівщині, працювали п’ять сотень ткачів. Тут було і «Ткацьке товариство» і своя ткацька школа. У 1991 році фабрика була приватизована і названа «Глинянські килими». У 1996 році спільно з Львівською академією мистецтв з'явився проєкт «Відродимо глинянський килим». Сьогодні фабрика вже не існує, а основні фонди (верстати, мотальні машин тощо) порізані і здані на металобрухт. Однак, ідея модернізації національного килимарства жива і існує як продовження проекту «Відродимо глинянський килим». Тепер тут, у Глинянах, працює музей килим килимарства.

Фото Зеновії Шульги


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!