Глинянський візерунковий текстиль внесли до нематеріальної культурної спадщини України

1226 0
Глинянський візерунковий текстиль став п’ятим елементом з Львівщини, який внесли до національного переліку нематеріальної культурної спадщини.
Фото: Львівська ОВА

Фото: Львівська ОВА

Мистецтво виготовлення візерункового текстилю із Глинян Львівського району внесли до національного переліку нематеріальної культурної спадщини України. Відповідний наказ підписав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

«У Глинянах діяли ткацька школа та ткацьке товариство. Місцеві вироби були популярними серед європейців, а на світових виставках отримували високі нагороди. Це наше культурне надбання та наша гордість», – каже він.

Читайте також: Яворівська забавка, що подорожує світом. Фоторепортаж із майстерні митців на Львівщині

Глинянський візерунковий текстиль став п’ятим елементом з Львівщини, який внесли до національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Виготовляти його почали ще наприкінці ХІХ століття. 

«Внесення Глинянського візерункового текстилю до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини стало для всієї Глинянської громади значним досягненням, адже глинянський килим – неймовірний витвір мистецтва, цілий пласт високопрофесійних виробів, які були конкурентні і залишились на світовому ринку», – додав директор «Історико-краєзнавчого музею» у Винниках.

Головне за добу на Львівщині 


Повітряна тривога. Загроз ракетних ударів в області не виникало. 

Переселенці. Евакуаційними потягами на Львівщину за добу прибули ще 74 людини. До Перемишля з області вирушили 575 осіб. 

Авто для ЗСУ. Мама загиблого Героя зі Сколівської громади, що на Стрийщині, придбала автомобіль для ЗСУ. 250 тисяч гривень державної допомоги, які отримала через втрату сина Юрія, Галина Кіндратишин скерувала на допомогу війську. Її син загинув 11 березня, захищаючи від окупантів Київщину.

Генератори. Белзька громада Червоноградського району отримала 12 генераторів для закладів освіти та медзакладів від Томашівського повіту Республіки Польща. 

Окопні свічки. Учні Нагачівської школи, що у Яворівському районі, виготовили та відправили воїнам на передову понад 400 окопних свічок. Свічки отримає бригада ТрО, в якій служить житель села. Наразі юні волонтери потребують воску, щоб продовжувати виготовлення свічок. Якщо маєте можливість та бажання допомогти, звертайтесь за номером: 098 62 53 244. 

Дороги. Проїзд державними та місцевими дорогами області забезпечений. Покриття – мокре.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!