Протести проти підвищення тарифів в Україні та черги на кордоні. Головне за 10 січня

1808 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Буг

Фото: Буг

Covid-19 Головне. У мережі поширюють фото та відео натовпу на гірськолижному курорті. На Буковель поїхало чимало людей, раніше користувачі соцмереж поширювали фото заторів на під'їздах до курорту, учора публікували відео черг на підйомник.

Читайте такожЯкі країни у січні змінили правила в’їзду для туристів через коронавірус. Перелік

Нагадаємо, на лижному курорті «Буковель» помітили і Президента Зеленського, фотографії з ним постили користувачі соцмереж. Знімки продовжували з’являтися 8 січня, коли в Україні почав діяти посилений карантин через епідемію Covid-19. 

Тернопіль все ж таки дотримуватиметься вимог посиленого карантину, введеного в Україні. «Наші школи змушують перейти на дистанційне навчання до 24 січня, але садочки для дітей будуть відкриті. Щодо підприємців: працювати у нашому місті можуть лише ті, робота яких дозволена постановою уряду», – заявив мер міста Надал.

Завідувачка кафедри епідеміології Харківського національного медніверситету, професор Тетяна Чумаченко вважає, що післясвяткове посилення карантинних заходів в Україні допоможе перервати ланцюг передачі коронавірусу. Науковець переконана, що карантин однозначно має дати зниження захворюваності, але повної зупинки поширення Covid-19 все одно чекати не варто. Це пов’язано з тим, що карантину не дотримуються так, як треба, а також тому, що складно відслідковувати контакти інфікованих.

Читайте такожПапа Франциск планує зробити щеплення від коронавірусу

Польща, яка наразі проводить вакцинацію препаратом Pfizer/Biontech, цього тижня очікує отримати американську вакцину Moderna. За даними канцелярії прем’єра Польщі в неділю, в країні вакциновано 200 022 людини.

За словами президента РФ Путіна, рівень захисту, яку дає російська вакцина від Covid «Спутник V», досягає 97%. При цьому станом на 10 січня  він так і не зробив щеплення.

Нове дослідження встановило, що безсимптомні хворі на коронавірус відповідальні за половину всіх заражень – вони поширюють інфекцію ще до того, як вона розвинеться в них самих. Про результати наукової роботи, пише Science Alert.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині за дві доби Covid-19 виявили у 588 хворих (326 за попередню). Разом 64 817. Одужали – 49 953 особи (+ 482 за дві доби), померло – 1 870 (+ 17).

Читайте також: 25-метровий готель на площі Міцкевича проєктуватимуть поляки

В Україні за дві доби коронавірус виявлено у 9 857 осіб (5 011 за попередню). Загальна кількість 1 115 026 пацієнтів. Одужало – 791 598 (+ 13 253 за дві доби), померло – 19 767 особи (+ 179).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 117 217 осіб (плюс 748 за дві доби), Одеська – 75 663 (+ 745 за дві доби), Харківська – 72 570 (+ 567) та Львівська області – 64 817 (+ 588).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована на: Одещині (446), Київщині (405), місті Київ (404), Харківській (344) та Миколаївській (327) областях.

Читайте також26 невинно загиблих. Історія трагічної трамвайної ДТП на Городоцькій

Черги на кордоні. Учора, 10 січня, на польсько-українському кордонному переході «Гребенне – Рава-Руська» утворилася черга автомобілів. На в’їзд до Польщі чекає близько 150 авто, приблизний час очікування – 15 годин, повідомляє Українська служба Польського радіо з посиланням на Польську митну службу.

Водночас, як зазначає на своїй сторінці у Фейсбук Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон, станом на 18.00, черги також утворилися перед такими польськими пунктами пропуску, як «Ягодин», «Грушів», «Краковець». Та найбільші черги спостерігаються на пункті пропуску «Шегині».

Комунальні протести. У неділю в ряді регіонів України пройшли акції протесту проти підвищення комунальних тарифів. Зокрема у Харкові та 13 районах області: Балаклійському, Харківському, Зміївському, Вовчанському, Нововодолазькому, Чугуївському, Дергачівському, Лозівському, Богодухівському, Ізюмському, Золочівському, Валківському і Барвінківському.

Читайте також: Доставка їжі під час локдауну. Де у Львові замовити продукти та готові страви

У Полтаві через акцію протесту проти зростання тарифів перекривали рух трасою Київ-Харків. На площі перед Полтавською ОДА та поблизу Полтавської міськради також відбулися мітинги проти тарифів на газ, в яких взяли участь близько 200 мітингувальників. На головній площі Миколаєва в неділю також пройшла акція протесту проти підвищення тарифів на електроенергію, газ і воду.

З 1 січня в Україні зросли тарифи на тепло та електроенергію. Також у 2021 році українці платитимуть більше не тільки за газ як товар, але і за його постачання.

Імпічмент Трампа. Віцепрезидент США Майк Пенс розглядає можливість застосування 25-ої поправки Конституції (вона передбачає автоматичну передачу влади віцепрезидентові) у разі, якщо поведінка Дональда Трампа стане «нестабільною».

Читайте також: Гуцульська коляда може стати надбанням культурної спадщини Юнеско

Лікарський бал на Маланку. Вперше за багато років у Львові не відбудеться традиційний лікарський бал на Маланку. Причиною цього стала пандемія коронавірусу та локдаун, йдеться на сайті Українського лікарського товариства. Лотами будуть новорічні скляні кульки з ручним розписом від художниці Романи Полетко. Зокрема, планується продати сотню новорічних прикрас. На них зображена планета у масці, як нагадування про пандемію від якої потерпає людство.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!