По святах – різке збільшення хворих на Covid, сніг в Іспанії та аномальна спека у Греції. Головне за 11 січня

2217 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Emilio Garcia for unsplash

Фото: Emilio Garcia for unsplash

Covid-19 – Головне. Через два тижні у Львові та області може суттєво збільшитися кількість хворих на коронавірусну інфекцію. Це пов’язано з тим, що, незважаючи на введений в Україні локдаун, львів’яни під час різдвяних свят продовжували нехтувати карантинними заборонами – масово ходили по центрі міста та колядували цілими родинами. Про це Тvoemisto.tv зазначила експертка з епідеміології департаменту охорони здоров’я ЛОДА Оксана Пушкарьова.

Читайте також: «Одна стояла на шухері, інша – продавала». Реакція соцмереж на локдаун

У Львові лише три навчальні заклади – ліцей «Надія», школа №32 та ліцей №28 відновили навчання. Через локдаун вони навчаються дистанційно. Усі решта шкіл та ліцеїв ще на канікулах. Як повідомила головна освітянка Львова Зоряна Довганик, садочки у Львові працюють усі. Однак через меншу кількість дітей у час свят, кілька груп все ж закриті.

МОЗ віднесло 78 країн до так званої «червоної зони» за рівнем поширення Covid-19. У ній опинились Литва, Чехія, Словенія, Велика Британія, Швейцарія, США, Чорногорія, Швеція, Ізраїль, Нідерланди, Кіпр, Латвія, Угорщина, Румунія, Канада, Грузія, Росія, Білорусь, Польща, Франція, Іспанія, Німеччина, Італія, Туреччина тощо.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 160 осіб (326 – напередодні). Разом 64 977. Одужало – 50 081 (+ 128), померло – 1 877 (+ 7).

Читайте такожЛьвівський перинатальний центр закрили на плановий ремонт та дезінфекцію

В Україні Covid-19 виявлено у 4 288 осіб (5 011 за попередню добу). Загальна кількість 1 119 314 пацієнтів. Одужало – 796 417 (+ 4 819), померло – 19 835 особи (+ 68).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 117 588 (+ 371), Одеська – 75 975 (+ 312), Харківська 72 666 (+ 96) та Львівська області – 64 977 (+ 160).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Запорізькій області (458), Києві (371), Київській (365), Одеській (312) та Миколаївській (293) областях.

Ціна на газ. Учора на Буковині, Полтавщині, Львові та Дрогобичі пройшли акції протесту проти підвищених тарифів на постачання та споживання газу. Раніше мітингували в Харківській області та Миколаєві.

Читайте також: На Львівщині пацієнтам з підозрою на covid-19 мають робити швидкі тести

Прем’єр Шмигаль заявив, що напрацювано два підходи, які «дозволять суттєво знизити тарифи на газ для населення». «Перший підхід – це формування тарифів на газ за формулою «ціна на європейських хабах «мінус» транспортування газу до України», який пропонує Міністерство енергетики», – пояснив він. Також пропонується тимчасово обмежити маржу для газопостачальників. 

«Другий підхід, який пропонує державна компанія «Нафтогаз», – це посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу на газ, як це вже робить «Нафтогаз». Крім того, пропонується, аби газопостачальні компанії почали активно конкурувати за базу споживачів, що призведе до зниження тарифів у межах відкритих торгів.

Читайте також: Львівські перехрестя і математика, або Як зменшити корки без витрат з бюджету

Санкції США через пов'язаність з РФ. США ввели санкції проти низки громадян та ЗМІ України через пов'язаність з Росією та втручання у президентські вибори цієї країни. Зокрема, Дубінського – нардепа «Слуги народу»; Ковальчука – помічника нардепа Деркача; Кулика – колишнього прокурора ГПУ; Онищенка – екснардепа-утікача; Симоненка, Теліженка, Журавля – оточення Деркача. Та сайтів: «Ера-Медіа», Only News, NabuLeaks, «Скептик».

Журналісти-розслідувачі повідомляють, що у Верховній Раді близько 70 народних депутатів працюють на олігарха Коломойського і майже 100 – голосують в інтересах Ахметова.

Аномальні сніг та спека. В Іспанії, яку 8-9 січня накрив аномальний снігопад, людей досі закликають не виходити з дому без нагальної потреби та уникати поїздок. Державне метеорологічне агентство повідомило, що в суботу в Мадриді випало 20-30 сантиметрів снігу, що є максимальним показником з 1971 року. Ситуацію ускладнює зниження температури, на шляхах формується крига.

Читайте також: Не хотіли чекати. Як мешканці Кастелівки самі відновили історичну браму

Читайте також: Дах монастиря Капуцинів в Олеську ще не до кінця перекрили

У Греції на вихідних зафіксували аномально високі температури, пов’язані з теплими повітряними масами з Африки. Температура в Афінах у неділю досягла +23 за Цельсієм, люди проводили час на пляжі, купалися в морі і гуляли по набережній, в той час як поліція патрулювала, щоб контролювати натовп. Один з датчиків температури в неділю показав +31 на сонці.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!