Продовження локдауну та коли в Україну завезуть китайську вакцину. Головне за 12 січня

2007 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Steven Cornfield for unsplash

Фото: Steven Cornfield for unsplash

Китайська вакцина в Україні. Група фармацевтичних компаній «Лекхім» уклала угоду щодо постачання у І півріччі 2021 року 5 млн доз вакцини проти Covid-19. Угоду підписали з китайським виробником вакцин Sinovac Biotech. ЇЇ поставка в Україну запланована на березень-травень 2021 року.

Читайте також: Чому в Україні локдаун ввели після свят. Ірина Микичак про Covid-19 і медреформу

За висновками спеціалістів Інституту Бутантата (Бразилія), які провели масштабні випробування вакцини Sinovac, загальний рівень її ефективності нижче 60%, але вище 50%.

Туреччина розпочне вакцинацію китайською Sinovac до цих вихідних. Перша партія з 3 мільйонів доз надійшла в країну 30 грудня, після чого пройшла випробування у турецьких лабораторіях.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 312 осіб (160 – напередодні). Разом 65 298. Одужало – 50 801 (+ 720), померло – 1 892 (+ 15).

В Україні Covid-19 виявлено у 5 116 осіб (4 288 за попередню добу). Загальна кількість 1 124 430 пацієнтів. Одужало – 812 368 (+ 15 951), померло – 20 019 особи (+ 184).

Читайте також: Чому заборонили продаж лампочок та батарейок, або Локдаун по-українськи

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 118 486 (+ 898), Одеська – 76 290 (+ 315), Харківська 72 941 (+ 275) та Львівська області – 65 298 (+ 312).

Найбільше підтверджених випадків за добу зареєстрували в Києві (898), Полтавській (520), Запорізькій (463), Одеській (315) та Львівській (312) областях.

Covid-19 – Головне. Міністр охорони здоров’я Степанов вважає, що посилений карантин з 8 по 24 січня не слід переривати. На запитання, чи є підстави станом на вівторок для продовження посиленого карантину, Степанов відповів: «Обов’язково є».  За його словами, їх, принаймні, дві. «По-перше, у нас були січневі свята, які супроводжувалися масовими святкуваннями, переміщенням людей, коли їздили до родичів. По-друге, у нас є щороку сезонне зростання хворих на грип, яке починається саме в січні і дуже важливо на цьому піку хвороби збити…», – заявив Степанов.

Читайте також: Лікарня швидкої допомоги отримала з міського бюджету у десяток разів більше коштів, ніж інші

Президент компанії DiaPrep System Inс Фаворов зробив щеплення вакциною Moderna в США, де проживає з родиною. Його компанія та українські вчені з Інституту мікробіології і вірусології НАН розробляють українську вакцину від коронавірусу, виробництво якої повністю фінансує держава.

Чорногорія змінила правила в’їзду та знову не вимагатиме для в’їзду негативного тесту на коронавірус – як для власних громадян, так і для іноземців.

З 15 січня для в’їзду в Англію у громадян України вимагатимуть сертифікат про негативний тест на Covid-19.

Україна поки не вимагатиме міжнародного свідоцтва про проведення вакцинації проти коронавірусу від іноземців при в’їзді в країну. Іноземці при перетині українського кордону повинні мати поліс страхування на випадок зараження коронавірусом в Україні, а також негативний результат ПЛР-тесту.

Читайте такожЧи потрібна вашій дитині вища освіта та як правильно обрати університет. Поради випускника Кембриджу

Людство не встигне виробити колективний імунітет в поточному році навіть при тому, що в багатьох країнах вже почався процес вакцинації, заявила головна наукова працівниця ВООЗ Сумію Свамінатан.

Дубінський – Єрмак – Тупицький. Президент Зеленський та його Офіс не будуть реагувати на американські санкції проти представника його ж партії «Слуга народу» у парламенті Дубінського.

СБУ закрила кримінальне провадження за фактом можливої державної̈ зради представниками української делегації̈ на переговорах у Мінську, зокрема щодо Кучми та Єрмака.

Голова Конституційного суду Тупицький проводить відпустку з сім’єю в Об’єднаних Арабських Еміратах, туроператору «Jouin Up» за тижневий відпочинок трьох осіб він заплатив близько 242 тисяч гривень. 29 грудня президент Зеленський підписав указ про відсторонення Тупицького від посади судді КС строком на два місяці.

Імпічмент Трампа. Віцепрезидент США Пенс відмовився застосовувати проти Трампа 25-у поправку конституції країни поправку, яка б забрала в нього владу. За його словами, це не відповідає інтересам США.

Читайте також: Ахтем Сеітаблаєв знявся у ролику на підтримку закону про мову

Куди і як скаржитися. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь пояснив як діяти, якщо виявили порушення мовного законодавства, зокрема норми, яка починає діяти з 16 січня. Cпочатку варто спробувати владнати ситуацію на місці, попросити працівника обслуговувати державною мовою. У разі відмови, звернутись до керівництва закладу або на «гарячу лінію» установи. Якщо і там буде відмовлено необхідно зафіксувати факт відмови (за допомогою аудіо-, відео, письмового підтвердження очевидців тощо) та дані суб'єкта господарювання (назву, місцезнаходження, контакти суб'єкта). Далі протягом шести місяців з дня виявлення порушення слід подати скаргу.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!