Автобуси для міста від Лукашенка та як рятували львів'янина в Карпатах. Головне за 17 січня

1372 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Mary Ray for unsplash

Фото: Mary Ray for unsplash

Covid-19 – Головне. Вакцинація від Covid-19 в Україні стартує в середині лютого. За словами міністра Степанова, очікується, що в України буде 910 тисяч доз вакцин, зокрема 210 тисяч доз вакцини Pfizer за глобальною ініціативою COVAX. На першому етапі планується вакцинація 367 тисяч українців: лікарів, медиків, людей похилого віку у спеціалізованих закладах, військових у зоні ООС. Другий етап мав би розпочатися у кінці березня – він буде включати вакцинацію 2,5 млн українців.

Читайте також: Сімейна лікарка у Львові розповіла, наскільки ефективні швидкі тести на антиген covid-19

МОН вивчає можливість повернення учнів молодших класів до повноформатного навчання, а учнів старшої школи – до змішаної форми, після завершення карантинних обмежень.

Для тих, хто хоче дізнатися, чи має антитіла до коронавірусу (IgG (кількісне визначення) та IgM) Львівський обласний лабораторний центр відтепер проводить ІФА-тести на визначення цих показників. 

Локдаун у Польщі продовжили до 31 січня цього року за прикладом інших європейських країн. Усі обмеження залишаються незмінними, виняток зробили лише для учнів 1-3 класів. Від нині вони повернуться до денної форми навчання.

Читайте також: У ВООЗ попереджають, що другий рік пандемії може бути «навіть складнішим»

РФ планувала поставити до Бразилії 150 млн доз «Спутника V», але держрегулятор країни повернув запит фармкомпанії Uniao Quimica, пояснивши це тим, що російський препарат не відповідає необхідним критеріям.

Комітет ВООЗ із надзвичайних ситуацій рекомендує країнам не вимагати доказів вакцинації від Covid-19 від мандрівників, які до них прибувають.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині за дві доби Covid-19 виявили у 800 хворих (315 за попередню). Разом 67 373. Одужали – 54 028 особи (+ 952 за дві доби), померло – 1 949 (+ 12).

В Україні за дві доби коронавірус виявлено у 13 719 осіб (5 990 за попередню). Загальна кількість 1 160 682 пацієнтів. Одужало – 865 960 (+ 18 569 за дві доби), померло – 20 802 особи (+ 260).

Читайте також: Біля берегів Туреччини затонув суховантаж із українцями на борту. Є загиблі

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 122 696 осіб (плюс 1 614 за дві доби), Одеська – 78 407 (+ 655 за дві доби), Харківська – 74 750 (+ 600) та Львівська області – 67 373 (+ 800).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу зареєстрована у Києві (793), Київській (362), Запорізькій (332), Одеській (330) та Миколаївській (328) областях.

Газ за 6,99. У понеділок Кабінет міністрів планує встановити граничну ціну на газ на рівні 6,99 гривень за кубометр. Гранична ціна буде діяти на період карантину, але не довше 31 вересня. Ціна 6,99 гривень за кубометр (з ПДВ) не включає в себе вартість розподілу. 

Читайте такожЗамість «прівєт» «вітаю» і не тільки. Як українці реагують на нову норму мовного закону

100 автобусів для Львова. Концерн «Електрон», підприємство якого бере участь у тендері на придбання для Львівського АТП-1 100 автобусів за кошти кредиту Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), звернуся до Верховної Ради з проханням невідкладно розглянути низку змін до проєктів законів, які стосуються захисту вітчизняного виробника.

Як зазначають у концерні, автобуси А185 «Електрон» за технічним рівнем слід порівнювати з сучасними автобусами виробництва таких фірм, як МАN, MERCEDES, Solaris Bus & Coach, а не з МАЗ 203, що належить до попереднього покоління. У концерні додають, що мають всі виробничі можливості, аби своєчасно виконати контракт. Нагадаємо, міський голова Садовий написав, що ЄІБ буцімто вважає, що пропозиція білоруського МАЗу є найбільш прийнятною.

Читайте також: «Укрзалізниця» шукає інвестора для проєкту швидкісного сполучення Києва зі Львовом

Порятунок у горах. У районі карпатської вершини Піп Іван Мармароський загубився турист зі Львова, що вирушив туди сам. Його понад добу шукали рятувальники ДСНС, у тому числі сконтактували з румунськими колегами. Проте знайшли львів’янина волонтери з туристського прихистку Marmaros Rescue Hut. Один з них – Богдан Фуштрига розповів деталі порятунку туриста, те, як знайшли його та супроводжували.

США – РФ. Обраний президент США Джо Байден планує підписати близько дюжини указів, в тому числі про приєднання до Паризької угоди про клімат, в перший день свого перебування на посаді. Крім того, новий президент зробить носіння масок для обличчя обов’язковим на території федеральної власності і під час поїздок між штатами.

Російського опозиціонера Навального затримали після повернення з Німеччини на паспортному контролі в аеропорту «Шереметьєво» в Москві. В управлінні Федеральної служби виконання покарань по Москві заявили, що опозиціонер затриманий за ухилення від явки в кримінально-виконавчу інспекцію як умовно засуджений за злочин.

Читайте також: Нацбанк змінив правила обміну валюти. Про що йдеться

Другий Святвечір. 18 січня православні християни відзначають Другий Святвечір. Його також називають «голодною кутею». У цей день слід дотримуватися посту, а ввечері збиратися за родинним столом на пісну вечерю. Що приготувати на другий Святвечір. Рецепти основних страв.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!