Жорсткий карантин через два-три тижні та допити у річницю Революції Гідності. Головне за 19 листопада

3647 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Kelly Sikkema for unsplash

Фото: Kelly Sikkema for unsplash

Карантин вихідного дня. Лікар-інфекціоніст, викладач Школи охорони здоров’я НаУКМА Курпіта вважає, що доведеної ефективності карантину вихідного дня немає. «Найбільш вірогідний сценарій – це погіршення епідемситуації і, як результат, необхідність вводити жорсткий карантин через два-три тижні», – вважає він.

Читайте також: Правда чи брехня? Фактчекінг і експертний аналіз дебатів Садового і Синютки

Читайте також: Дебати Андрія Садового і Олега Синютки. Як це було

Моделювання Київської школи економіки розглянуло три сценарії дії «карантину вихідного дня» в Україні. «Зелений» – найоптимістичніший і малоймовірний, він прогнозує 17 тис. смертей при умові негайного введення локдауну в Україні. «Жовтий сценарій» – 26 тис. смертей, можливий при умові, що карантин вихідного дня спрацює. «Чорний» – 33 тис. смертей від ковіду – відбудеться, якщо існуючий карантин не спрацює. Критичне навантаження на лікарні можливе в грудні 2020 року.

Львівські ресторатори заявили, що будуть працювати «як партизани» під час карантину вихідного дня, бо не мають іншого виходу, та закликали терміново скасувати його і, за потреби, ввести справжній локдаун.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 651 особи (607 – напередодні). Разом 39 229. Одужало – 25 379 (+ 277), померло – 1 109 (+ 15).

Читайте також: У туберкульозному санаторії в Немирові розгортають паліативне відділення на 150 ліжок

В Україні Covid-19 виявлено у 13 357 осіб (12 496 за попередню добу). Загальна кількість 583 510 пацієнтів. Одужало – 266 479 (+ 7 400), померло – 10 369 особи (+ 257).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 55 203 (+ 1 348), Харківська – 49 618 (+ 551), Львівська – 39 229 (+ 651) та Одеська області – 35 440 (+ 634).

Найбільша кількість випадків за добу зареєстрована у Києві (1 348), Дніпропетровській (1 128), Київській (786), Запорізькій (748) та Черкаській (726) областях.

Covid-19 – Головне. Президент Зеленський підписав закон, що запроваджує штрафи для громадян за перебування у громадських спорудах і транспорті без масок. Тепер протокол про штраф можна буде складати безпосередньо на місці.

Головний санітарний лікар Ляшко вважає, що віддалені наслідки пандемії коронавірусу для системи охорони здоров’я в Україні будуть жахливі. 

При наданні безкоштовної вакцини Україні першими її матимуть медпрацівники. За словами голови МОЗ Степанова, Україна отримуватиме її декількома траншами, перший – близько 1 млн 200 тис. доз.

Читайте також: МАЗи розбрату. Чому Львів закупляв білоруські автобуси

Керівниця благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська ініціює облаштування у міських поліклініках Львова пунктів видачі кисневих концентраторів. Волонтерка пропонує охопити 6 поліклінік, які б мали по 50 концентраторів. На сьогодні у лікарнях Львова є 277 таких апаратів, до середини грудня очікують ще 255.

Нового локдауну в Європі можна уникнути, якщо майже всі носитимуть маски. За словами директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Клюге, в деяких країнах системи охорони здоров’я вже перевантажені. «Європа знову стала епіцентром пандемії разом з США. В кінці тунелю є світло, але це будуть шість важких місяців», – сказав він.

Усі реагують на коронавірус по-різному: одні люди втрачають смак і нюх, а інші відчувають лихоманку, утруднене дихання або сильну втому. Також говорилося про «коронавірусні ноги» та дзвін у вухах. Тепер з’являється все більше повідомлень, що інфекція може вплинути на здоров’я порожнини рота, пише HuffPost.

Читайте також: Як Львів відзначатиме день Революції Гідності. Програма

«Корупція» в законі – Революція Гідності. Вищий антикорупційний суд скасував вирок за статтею про недостовірне декларування щодо ексдиректора Львівського бронетанкового заводу Тимківа. Його визнали винним у недекларуванні частки дружини на квартиру у Відні за 381 тис євро, а також компанії з Белізу.

В Офісі генпрокурора заявили, що зобов’язані допитати українських політиків через заяву нардепа ОПЗЖ та колишнього заступника генпрокурора часів Януковича Кузьміна щодо «держперевороту» під час Революції Гідності. У повістці фігурують – Турчинов, Парубій, Віталій Кличко, Пашинський, Яценюк, Чорновол.

Також правоохоронці прийшли з обшуком до Музею Революції Гідності. Повідомляється про звинувачення у привласненні бюджетних коштів в особливо великих розмірах.

Вибори 2020. 22-го листопада у Львові та Дрогобичі відбудеться другий тур виборів міських голів. Також у Львівській області проведуть повторне голосування з виборів депутатів до Великолюбінської селищної ради. Попри запровадження карантину вихідного дня, на організацію та проведення самих виборів обмеження не поширюються.

Читайте також: Відомого режисера Романа Віктюка поховають у понеділок на Личаківському кладовищі

Збірна без «ковіду». Нові тести на коронавірус, які гравці української збірної з футболу здали в Україні, а не у Швейцарії, виявилися негативними. Процедура проводилася фахівцями лабораторії, сертифікованої УЄФА.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!