Коли вакцина з'явиться у продажі та фортецю на Львівщині перетворять на кар'єр. Головне за 21 січня

2459 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Наталья Кленова for unsplash

Фото: Наталья Кленова for unsplash

Covid-19 – Головне. Міністр охорони здоров’я Степанов прогнозує, що на комерційному ринку легальна вакцина від Covid-19 з’явиться до літа. За його словами, національний план вакцинації передбачає, що всі громадяни України будуть вакциновані за державний кошт. Цей план складається з п’яти етапів. Почнуть вакцинацію з медпрацівників, літніх людей і тих, хто знаходиться в групі ризику. На п’ятому етапі, а це в кінці 2021 – початку 2022 року, планують вакцинувати людей, які не потрапляють в групу ризику.

Читайте також: Дорогий і непевний шанс. Для чого і як у Львові проводять пересадки органів

Україна може розраховувати на солідарність Євросоюзу в питанні отримання вакцини проти корона вірусу, йдеться в листі від президента Європейської ради Шарля Мішеля та президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Світовий банк надасть Україні допомогу у 2,5 мільярда гривень на закупівлю вакцин від коронавірусу.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 337 осіб (195 – напередодні). Разом 68 224. Одужало – 56 692 (+ 585), померло – 1 996 (+ 27).

В Україні Covid-19 виявлено у 5 583 осіб (4 383 за попередню добу). Загальна кількість 1 177 621 пацієнтів. Одужало – 914 730 (+ 13 981), померло – 21 499 особи (+ 241).

Читайте також: Ті, хто перехворіли на Covid-19, частіше мають розлади сну і відчувають тривогу. Опитування

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 124 835 (+ 595), Одеська – 79 456 (+ 223), Харківська 76 670 (+ 302) та Львівська області – 68 224 (+ 337).

Найбільше підтверджених випадків за добу у Києві (595), Запорізькій (358), Львівській (337), Харківській (302) та Дніпропетровській (295) областях.

Пожежа в Харкові. У приватному пансіонаті для літніх людей у Харкові внаслідок пожежі загинули 15 людей. За попередньою інформацією, пожежа сталася через необережне поводження з електронагрівальними приладами. Як виявилося, пансіонат не існує в жодному реєстрі і працював без дозвільних документів. Поліція відкрила кримінальне провадження, допитали управляючого, готуються затримати власницю пансіонату.

Читайте також: До кінця року біля Лікарні швидкої допомоги з’явиться вертолітний майданчик

П’яний заступник міністра. Кабмін звільнив заступника міністра з питань стратегічних галузей промисловості Немілостівого, він сам подав заяву на звільнення. Напередодні Немілостівий не лише їздив нетверезим Києвом, а й зчепився з патрульними поліцейськими та хвалився своєю посадою, коли його зупинили.

Європейський суд з прав людини. ЄСПЛ виніс рішення у низці справ щодо подій Революції гідності, заявивши про численні порушення прав людини та відповідальність держави Україна за смерть, принаймні, одного протестувальника. Суд постановив, що багато затримань протестувальників були свавільними. Влада навмисно намагалися зірвати мирні протести, використовуючи для цього насильство і незаконні затримання.

Читайте також: На Львівщині 500 будинків лишилися без газу через зсув ґрунту

Європейський суд з прав людини також визнав, що РФ винна у низці порушень прав людини після окупації Південної Осетії та Абхазії, але не несе відповідальності за ці регіони під час російсько-грузинської війни. Суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська, призначена від України, вважає помилковою ту частину рішення у справі, якою Суд відмовився розглядати відповідальність РФ за порушення під час активної фази збройного конфлікту.

Фортецю під піщаний кар'єр. На Львівщині частину Миколаївської фортеці намагаються перетворити на піщаний кар’єр. У 1919 році підрозділи УГА тут стримували наступ польських підрозділів, а до кінця 1954 року тут були дві криївки УПА. Фортецю хочуть внести як об’єкт культурної спадщини у перелік пам’яток культурної спадщини області. Але за новою обліковою документацією. Як з’ясувалося підписи на нових документах можуть бути підроблені, а ціла низка цінних об’єктів, які перебувають на території фортеці, вказані, як уже неіснуючі.

Читайте також: Любов до своєї країни, а не «пляски і пєсні». Реакція львів'ян на присягу Джо Байдена

США – РФ. Адміністрація Байдена пропонує РФ п’ятирічне продовження дії договору про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3), що обмежує кількість американської та російської стратегічної ядерної зброї. Термін дії договору закінчується в лютому і він є останньою угодою, що обмежує ядерну зброю двох країн.

Європейський парламент проголосував за резолюцію, в якій закликав до посилення санкцій щодо РФ у зв’язку з арештом російського опозиціонера Навального. Євродепутати також закликають ЄС і його держави-члени негайно припинити будівництво газопроводу «Північний потік-2»

Читайте також: У трьох районах Львівщини проводять рейди щодо незаконної вирубки дерев

Перше срібло з біатлону. Українська біатлоністка Юлія Джима виграла «срібло» в індивідуальній гонці на 15 км на етапі Кубка світу в Антхольц-Антерсельві. Українка була точною на всіх чотирьох вогневих рубежах, не допустивши жодного промаху.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!