Ліки нового покоління для онкохворих дітей і яким був Львів 100 років тому. Головне за 25 січня

1377 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Toa Heftiba for unsplash

Фото: Toa Heftiba for unsplash

Covid-19 – Головне. Президент Зеленський заявив, що Україна очікує перший мільйон Covid-вакцин від провідної міжнародної компанії, але не уточнив, від якої.

Читайте також: У Львові розроблять програму підтримки для «історичних» аптек, які виготовляють ліки

Міністр охорони здоров’я Степанов заявляє, що тижнева статистика щодо поширення коронавірусної хвороби Covid-19 покращилася завдяки жорсткому карантину, що тривав із 8 до 24 січня. «За минулий тиждень було виявлено 30 612 випадків захворювання на коронавірусну хворобу. Це майже на 14 тисяч менше, ніж було позаминулого тижня», – заявив він.

Більшість закладів середньої освіти повернулися до навчання очно після жорсткого карантину, найменше шкіл відкрили свої двері у Чернівецькій, Запорізькій та Кіровоградській областях, а в деяких областях діє змішана система навчання.

У світі мільярдери сумарно наростили 3,9 трл доларів статків за березень-грудень 2020 року, стільки ж витратили країни Великої двадцятки на боротьбу з коронавірусом.

Читайте також: Львівські лікарі врятували 10-річну дівчинку із заворотом яєчника на 360 градусів

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині Covid-19 зафіксували у 138 осіб (320 – напередодні). Разом 69 403. Одужало – 57 885 (+285), померло – 2 032 (+ 8).

В Україні Covid-19 виявлено у 2 516 осіб (3 915 за попередню добу). Загальна кількість 1 194 328 пацієнтів. Одужало – 953 297 (+ 5 783), померло – 21 924 особи (+ 63).

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 126 264 (+ 146), Одеська – 80 220 (+ 166), Харківська 76 464 (+ 51) та Львівська області – 69 403 (+ 138).

Найбільше підтверджених випадків за добу в Запорізькій (241), Івано-Франківській (238), Одеській (166), Чернівецькій (160) областях та Києві (146).

Читайте також: Чому до Львова курсують перероблені вантажні мікроавтобуси і хто за це відповідає

Медицина – Львів. У Львові відійшов у вічність професор кафедри фтизіатрії та пульмонології Львівського медичного університету Володимир Фрайт. Як розповіли Тvoemisto.tv на кафедрі фтизіатрії та пульмонології медуніверситету, Науковець займався проблемами туберкульозу у дорослих, він запропонував новий спосіб його лікування.

Онкоодужуючі діти, які лікуються в Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі, отримали шанс на найсучасніше лікування. Львівський Центр єдиний в Україні отримав доступ до реєстру онкохворих дітей у різних країнах світу, а це означає, що відтепер у будь-який час лікарі можуть подивитися, як лікують те чи інше онкозахворювання за кордоном, а діти зможуть отримати сучасні ліки нового покоління.

На Львівщині у 40-річного мешканця Дрогобиччини виявили небезпечне захворювання – хантавірус. Його чоловік міг підчепити після контакту з гризунами. 

Читайте також: Невеликі проєкти – великі ефекти, або Як зелені коридори можуть покращити життя львів'ян

Зеленський – Дубінський. Президент Зеленський просив вийти нардепа Дубінського із фракції «Слуга народу», той відмовився. Джерело розповідає, що Дубінський кричав, нібито нардепка Радіна зрадила Україну, працює на іноземні спецслужби, а «шабунята й соросята» його оббрехали й ввели Зеленського в оману. Президент у відповідь на це заборонив нардепові прикриватися ним, а звинувачення Дубінського у бік Центру протидії корупції» назвав дитячими.

Посли країн Групи семи – РФ. Посли країн Групи семи на прохання української сторони оприлюднили поради щодо кроків для зміцнення антикорупційних інституцій і реформування судової влади. Рекомендації були зроблені у відповідь на проблеми, спричинені рішенням Конституційного Суду України у жовтні.

Читайте також:  Територію навколо озера «Електрон» біля Винник планують забудувати дачами

Президент РФ Путін заявив, що фільм команди Навального не дивився, оскільки часу у нього на це немає, але бачив відеопідбірку. Каже, що палац ніколи йому не належав, а чутками про нього росіянам «намагалися промити мізки».

Львів 100 років назад. За даними істориків, до 1939 року у Львові з-поміж усіх міст тодішньої Польщі було найбільше мистецьких і писемних пам’яток. До першого приходу у Львів радянських «визволителів» у місті працювали 60 бібліотек, 25 музеїв, 8 архівів, було понад 70 приватних колекцій і книгозбірень. Їх усі націоналізували, реорганізували або розграбували у роки Другої світової війни і у повоєнний час.

Дві роботи Рембрандта, 25 рисунків Альбрехта Дюрера, три полотна Яна Матейка, стародруки, документи, золоті Михалківські скарби, що до Другої світової війни прикрашали львівські музеї і галереї, сьогодні перебувають у музеях, бібліотеках і приватних колекціях у Польщі, Росії, США, Канаді, Німеччині.

Читайте також: У Львові відновили одну з найбільших історичних брам міста. Фото

Хто жив у Львові до 1939 року? Які хоббі були у містян? Де вони відпочивали, якими смаколиками ласували та в якому вбранні ходили на шпацер? Про це Tvoemisto.tv розпитало львівських істориків та дослідників міста.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!