День дідусів та бабусь та коли закінчать реставрацію Домініканського собору. Головне за 31 січня

1481 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Jonas for unsplash

Фото: Jonas for unsplash

Covid-19 – Головне. Сім'я військового медика з Львівщини Івана Гайди, який помер від Covid-19, не отримала допомогу протягом семи місяців. Дружина Івана Михайловича розповідає, її чоловік захворів на коронавірус в кінці травня 2020 року.

Читайте такожУ Львові у приміщенні колишнього ЖЕКу відкрили сімейну амбулаторію

Європейський Союз вітає виділення Україні 117 тисяч доз вакцин від Covid-19 виробництва компаній Pfizer/BioNTech в рамках механізму COVAX, який підтримується ЄС.

На Львівщині планують впровадити пілотний проєкт із запровадження у двох комунальних закладах – лікарні ОХМАТДИТ та онкоцентрі – посади медичного капелана. Це дасть змогу налагодити діалог між медичними працівниками, пацієнтами та родичами хворих.

Вчені виявили, що якщо вдягнути звичайну хірургічну маску, а поверх неї ще просту з тканини, то можна вберегтися від 90% інфекційних частинок коронавірусу. Дослідники Політехнічного університету Вірджинії протестували 11 різних матеріалів-масок, щоби перевірити їхню ефективність щодо фільтрації. Вакуумний мішок показав ефективність 96%, тоді як тонкий пластиковий щиток для обличчя майже не забезпечував захисту.

Читайте такожУ Львові з’явилася вежа Донецького аеропорту, яка нагадує про війну

У Португалії, яка в даний час є найнебезпечнішою точкою поширення коронавірусу у світі, залишилося лише сім вільних місць в палатах інтенсивної терапії, які призначені для лікування пацієнтів з Covid-19.

Ізраїль вдвічі збільшив штрафи за порушення карантину. Раніше за порушення карантину можна було заплатити до 1,5 тисяч доларів, тепер  близько 3 тисяч.

Коронавірус – Львів – Україна. На Львівщині за дві доби Covid-19 виявили у 501 хворих (145 за попередню). Разом 71 186. Одужали – 60 958 особи (+ 658 за дві доби), померло – 2 079 (+ 11).

В Україні за дві доби коронавірус виявлено у 7 862 осіб (3 177 за попередню). Загальна кількість 1 219 455 пацієнтів. Одужало – 1 018 784 (+ 18 551за дві доби), померло – 15 443 особи (+ 228).

Читайте також: Українська Вікіпедія відзначає 17 років. Львів’ян запрошують долучитися до Вікімарафону

Перелік антилідерів не змінився: Київ – 128 389 осіб (плюс 556 за дві доби), Одеська – 81 391 (+ 344 за дві доби), Харківська – 77 942 (+ 472) та Львівська області – 71 186 (+ 501).

Найбільша кількість підтверджених випадків за добу у Івано-Франківській (337), Закарпатській (217), Києві (215), Житомирській (205), та Київській (193) областях.

Долар подешевшає? Валютний ринок без особливих сенсацій рухається до діапазону 27-28 грн за долар. Однак вже в найближчі місяці курс навіть може повернутися в діапазон 26-27 грн. Цього не було з березня 2020-го. Особливу роль в цьому процесі відіграватиме прогрес України у відносинах з МВФ.

Читайте також: Гуцульські колядники приїхали до Львова. Відео із дому Франка

Реставрація Домініканського собору. У Львові завершили реставрацію Домініканського собору, яка тривали три роки. У храмі замінили дах, перекриття, відреставрували усі вікна та вітражі, а також відновили 4 скульптури на фасаді. На це з міського бюджету виділили 11 мільйонів гривень. Ще 4,5 мільйони отримали від польського фонду. Цього року реставраційні роботи у Домініканському соборі не продовжуватимуть. Проте на фасаді та в інтер’єрі є ще скульптури, які хочуть відреставрувати. Для цього будуть шукати спонсорів.

РФ – Білорусь. Під час акцій на підтримку опозиціонера Навального в неділю затримано понад 80 журналістів. За даними «ОВД-Инфо», в РФ в неділю були затримані 4 370 осіб. Ці дані є рекордними за всю історію спостереження цієї організації.

У Мінську в неділю затримали понад 120 осіб, в тому числі швейцарську журналістку Люцію Чіркі. Затримання відбулися в центрі Мінська, коли сотні людей вийшли на спільну прогулянку без плакатів і прапорів.

Читайте також: Де у Львові можна побачити плоскі будинки. Фото, Локації

День дідусів і бабусь. Папа Франциск встановив у Церкві День дідусів, бабусь і похилих віком. Його відзначатимуть у четверту неділю липня, оскільки в цей день у літургійному календарі Церкви латинського обряду припадає спомин святих Йоакима та Анни, Ісусових дідуся й бабусі.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!