Які обмеження чекають на львів'ян з 19 березня та як дистанційка впливає на дітей. Головне за добу

2575 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Kelly Sikkema for unsplash

Фото: Kelly Sikkema for unsplash

Дистанційне навчання. Учні середньої і старшої школи знову перейшли на дистанційне навчання, а з 19 березня і молодші школярі залишатимуться удома – через погіршення ситуації з коронавірусом їх відправили на канікули.

Про те, як карантинні обмеження, дистанційне навчання та вимушена ізоляція впливають на психіку дітей і підлітків, в експрес-інтерв’ю Tvoemisto.tv розповіла Анастасія Скаковська – психологиня Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру, спеціалістка психологічної служби Львівського університету імені Івана Франка. Більше – тут.

Читайте такожЧи справді у львівських лікарнях хворих із Covid-19 кладуть у коридорах

Локдаун у Львові. Посилений карантин вводять у Львові з 19 до 28 березня. У зв’язку з цим:

  • молодша школа піде на канікули, а старші класи навчатимуться дистанційно;
  • припинять роботу всі заклади культури: театри, кінотеатри, музеї, концертні майданчики;
  • заклади громадського харчування працюватимуть лише «на виніс» та доставку;
  • у торгових центрах працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та зоомагазини;
  • господарські магазини працюватимуть на видачу за попереднім замовленням;
  • усі масові заходи перенесуть;
  • салони краси та спортивні зали працюватимуть за індивідуальним попереднім записом.

Більшість лікарень Львова, які приймають хворих із коронавірусом, практично заповнені. Через це у місті вирішили облаштувати додаткові ліжка на базі поліклінічних відділень. Те, що певні лікарі протестують проти розгортання стаціонарів у поліклініках, головна лікарка 2-ї поліклініки Тетяна Токарєва не розуміє. «Ми не можемо допустити ситуації, щоб люди помирали на вулиці. Маємо бути готові до всього і коли людей справді не буде де класти, то це робитимуть у поліклініках», – заявила вона.

Читайте також: Їм потрібен кисень. Майже усі госпіталізовані в інфекційній лікарні кисневозалежні

Також, за її словами, у Львові тих, хто робить тест на коронавірус методом полімеразної-ланцюгової реакції, суттєво побільшало. «Лише за кілька днів березня – з 1 до 11 березня наші працівники зробили забір на 1 095 ПЛР-тестів, хоча за увесь лютий їх було 1 045 заборів», – повідомила вона. Тепер, щоб здати тест, львів’янам доводиться стояти у довгих чергах.

Найбільше нових випадків за добу зареєстрували у Києві (1 092), Житомирській (1 398), Львівській (1 092), Одеській (997) та Хмельницькій (800) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 1 092 осіб (884 – напередодні). Разом 90 100. В Україні коронавірус виявили у 15 053 осіб (11 833 за попередню добу). Загальна кількість 1 504 076 пацієнтів.

Covid-19 – Вакцинація. Учнів в Україні, які завершують здобуття початкової (4-ті класи) та базової загальної середньої (9-ті класи), звільнено від проходження державної підсумкової атестації у 2020/2021 навчальному році через пандемію коронавірусу.

Читайте також: Зі Львова влітку призначать додаткові потяги до моря

Міністерство охорони здоров’я збільшило інтервал між щепленнями імунобіологічним препаратом CoviShield з 28 днів до 90 днів.

Мутований штам коронавірусу британського походження був завезений в Україну ще взимку. Ймовірно, він циркулював на Закарпатті перед стрибком захворюваності у лютому. Таку гіпотезу озвучила завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського лабораторного центру Вікторія Тимчик.

Читайте також: Небайдужих львів'ян просять долучитися до збору речей для стареньких із хоспісу

Глава МОЗ Польщі Недзєльський оголосив про запровадження національного локдауну по всій країні починаючи з суботи. Планується, що обмеження діятимуть до 9 квітня.

Смерть від опіків. У Львові в опіковому центрі помер 24-річний пластун Дмитро Мудрий. Хлопець отримав 80% опіків тіла під час пожежі. У його помешканні, в приватному будинку Тернополя стався вибух газу. Рятуючи молодших братів Дмитро та його батько отримали тяжкі опіки.  У Львові організують благодійний концерт-вечір пам’яті.

Читайте також: Нові штрафи. Львів’янин заплатить 70 тисяч грн за нетверезе водіння без прав

10 гривень за проїзд. Львівська міська рада пропонує підвищити вартість проїзду у громадському транспорті міста до 10 гривень за поїздку. Ціна буде однаковою як для автотранспорту так і для електротранспорту, про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив керівник управління транспорту ЛМР Орест Олеськів.

Верховна Рада – ГПУ. Нардепам надали для ознайомлення проєкт закону про денонсацію «Харківських угод» із Росією від 2010 року, які РФ скасувала 7 років тому, після окупації Криму.

Генпрокурорка Венедіктова зазначає, що є кілька кримінальних проваджень, в яких фігурує нардеп від ОПЗЖ Медведчук, але матеріали для підписання підозри до неї не надходили.

Читайте також: Замість «Української книгарні» на проспекті Шевченка відкриється книгарня «Є»

Байден – Путін. Президент США Джо Байден вважає президента Росії Путіна «вбивцею», який «заплатить» за втручання у вибори США. «Він заплатить ціну. Ми довго розмовляли, він і я... Я знаю його відносно добре. І розмова почалася з того, що я сказав: «Я знаю вас, і ви знаєте мене. Якщо я встановлю, що це сталося, то будьте готові», – передав свою розмову з Путіним президент США.

Наймолодший диригент. 25-річний українець Ярослав Шемет став художнім керівником симфонічного оркестру Сілезької філармонії імені Генріка Миколая Гурецького в польському місті Катовіце. Диригент стане наймолодшим художнім керівником філармонійного оркестру в Польщі.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!