Як святитимуть паски на Великдень та чи зникне з мапи Львова кінотеатр на Коперника. Головне за добу

1982 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: За Збручем

Фото: За Збручем

Як самому зробити писанки і крашанки. Згідно з церковною традицією, фарбують яйця до Великодня у Чистий четвер. Є чотири основних види: крашанка, крапанка, дряпанка і писанка.

Як швидко в домашніх умовах повторити один із видів, Tvoemisto.tv розповідає львівська художниця Оксана Войтків. Більше – тут.

Читайте також: Халва, коньяк чи сир. Рецепти пасок на різний смак

Не закриватимуть церкви. На другий рік епідемії коронавірусу Українська греко-католицька церква не закриватиме свої храми на Великдень – служби проводитимуть усередині храмів і на подвір’ях. Для тих, хто перебуває у зоні ризику, для хворих і всіх, хто вирішить молитися вдома буде організовано онлайн-трансляції. Великодні страви також освячуватимуть онлайн. Священники та віряни мають дотримуватись соціальної дистанції, носити маски та користуватись антисептиками.

Covid-19 – Головне. У Міністерстві охорони здоров’я вважають, що Україна почала виходити з третьої хвилі коронавірусної хвороби Covid-19. За словами голови МОЗ Степанова, «рівень захворюваності пішов на спад у всіх без винятку областях та місті Києві, де ситуація ще місяць тому була вкрай важкою».

Читайте також: Закупи перед Великоднем, або Що думають інфекціоністи про послаблення карантину

Міністерство охорони здоров’я України закуповує кисневі концентратори для первинної ланки медицини. Ними зможуть користуватися пацієнти, яких після госпіталізації виписали додому, але їм потрібна киснева терапія.

Міністр культури і туризму Туреччини Нурі Ерсой заявив, що жорсткі коронавірусние обмеження, які влада країни вводить з 29 квітня по 17 травня, не торкнуться туристів з інших країн. «Вони можуть гуляти вулицями зі своїми паспортами, якщо хочуть», – сказав він.

Читайте також: «Кисень отримали в останні хвилини». На Львівщині виникла загроза нестачі кисню для хворих з Covid-19

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Києві (1 070), Харківській (818), Донецькій (811), Дніпропетровській (584) та Львівській (530) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 530 осіб (353 – напередодні). Разом 128 331. В Україні коронавірус виявили у 9 590 осіб (7 915 за попередню добу). Загальна кількість 2 047 838 пацієнтів.

Відключили від ШВЛ. 17-річну Вікторію з Ходорова, яку від березня лікували у Львівській обласній дитячій лікарні ОХМАТДИТ і в якої легені були уражені на 90%, виписали додому. Про це у коментарі Tvoemisto.tv зазначив заступник директора з хірургічної частини Богдан Мальований.

В ОХМАТДИТі перебувають двоє новонароджених діток. На апараті ШВЛ  одне немовля. Загалом у шести дітей діагностували пневмонії, 15-теро проходять лікування.

Читайте також: Львівському онкоцентру придбають новий апарат променевої терапії

Зеленський – Путін. В Офісі президента вважають, що очільник РФ Путін «фактично прийняв пропозицію» зустрітись із українським президентом Зеленським. За словами радника керівника ОП Подоляка, реальні теми перемовин вірогідно будуть погоджені під час консультації між адміністраціями президентів.

У Кремлі натомість заявили, що діалог «має зачіпати виключно питання двосторонніх відносин», але не Донбас.

Площа Коліївщина – Палац Бесєдецьких. На площі Коліївщини у Львові археологи знайшли та показали рештки криниці, яку спорудили тут містяни ще у 1844 році на місці розібраних житлових будинків.

Читайте також: На вулиці Шевченка у Львові висадили понад 30 лип. Фото

На території майбутньої північної об’їзної дороги Львова археологи знайшли меч. Головною особливістю його є те, що це меч гладіус (деформований і три рази зігнутий ковалем спеціально). Він був досить поширений у період Римської імперії.

Палац Бесєдецьких, де зараз тривають роботи зі знесення аварійного флігеля, планують відреставрувати максимум за три роки. Єдина умова – безперебійне фінансування. Цього ж року хочуть затвердити проєктно-кошторисну документацію.

Українські школи в Польщі. Польське МЗС очікує від українських колег пропозицій щодо забезпечення прав на здобуття освіти рідною мовою для українців, що мешкають у Польщі. Наразі у країні діють чотири школи з українською мовою викладання. Втім, зі зростанням числа українських мігрантів і відповідно збільшення кількості українських учнів постало питання про збільшення обсягів фінансування для українських шкіл.

Читайте також: Прибирання перед Великоднем. Де у Львові можна здати речі та одяг для потребуючих

Чи зникне з мапи міста кінотеатр «Коперник». Приміщення кінотеатру на Коперника, 9 незабаром виставлять на аукціон, щоб знайти нового орендаря. Договір із попереднім закінчується через місяць і кінотеатр вирішив вже не відновлювати роботу – невигідно. Tvoemisto.tv дізналось, чи є шанс, що незвичний кінозал відчинить свої двері знову, і що буде з приміщенням у центрі Львова. Усі деталі тут.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!