Як у Львові водили гаївки та у місті зацвіли магнолії і рододендрони. Головне за добу

5326 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Marina Grynykha for unsplash

Фото: Marina Grynykha for unsplash

Унікальні писанки. У самому центрі Львова, в Святопокровському жіночому монастирі Студійського Уставу УГКЦ, діє унікальна виставка писанок та вишивок, що представляють різні куточки України. Тут навіть є точна копія найдавнішої писанки, яку знайшли на теренах України. Музей розташований на площі Вічевій. Колекція у понад 1500 екземплярів створена в Канаді руками однієї монахині-студитки родом з Гуцульщини та перевезена, за її заповітом, до Львова у 1990-х роках. Більше – тут.

Читайте також: «Біблія для бідних», або Що ви не знали про Каплицю Боїмів

Ганна Косів – львівська писанкарка, філологиня та перекладачка. Вона почала займатися писанкарством наприкінці 2014-го року, під час важкої хвороби, яку, на жаль, не змогла подолати. Мисткиня залишила за собою оригінальну колекцію писанок із трипільськими мотивами, про яку Tvoemisto.tv розповідає на згадку про писанкарку.

Covid-19 – Головне. Міністр охорони здоров’я Степанов не вважає, що після Великодня відбудеться сильний спалах захворюваності на Covid-19, однак прогнозує певне зростання у червні. «Але мені щось підказує, що таких сильних спалахів, як зараз відбувся, починаючи з лютого, ми не будемо очікувати», – сказав він.

Читайте також: Духівники Твого міста. Священник у спортивному костюмі і з питанням

Україна уклала контракт з американською фармацевтичною компанією Pfizer щодо постачання додаткових 10 млн доз вакцини проти Covid-19.

Від коронавірусу помер кенійський лікар Стівен Каранджа, що був противником Covid-вакцинації й пропагував інші, на його думку, дієві способи боротьби з хворобою. Він виступав за парові інгаляції та таблетки гідроксихлорохіну при лікуванні коронавірусу.

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Дніпропетровській (360), Черкаській (233), Сумській (231), Донецькій (202) та Харківській (164) областях. У Києві виявлено 95 випадків.

Читайте також: У цей день, 70 років тому, у російській тюрмі помер Климентій Шептицький. Раритетні фото

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 94 осіб (203 – напередодні). Разом 130 311. В Україні коронавірус виявили у 2 758 осіб (5 049 за попередню добу). Загальна кількість 2 085 938 пацієнтів.

Цифрові «ковідні» сертифікати. Греція однією з перших країн візьме участь у випробуваннях «цифрових зелених сертифікатів», які підтверджують, що мандрівники щеплені проти Covid-19. Очікується, що випробування розпочнуться на другому тижні травня. Окрім Греції, до першої групи увійшли Іспанія, Італія, Мальта, Болгарія, Естонія та Люксембург. «Зелений цифровий сертифікат» повністю запрацює 30 червня.

Читайте також: Палили смерть і заплітали шума. Непопсові традиції Великодня

Агресія РФ – США. Росія має військове угрупування, готове швидко розгорнутися вздовж кордону України, якщо таке рішення ухвалять в Кремлі, про це заявив міністр закордонних справ України Кулеба. Він також розповів, що в МЗС РФ діє група, завданням якої є «завалити» саміт Кримської платформи. Її ініціювали для повернення питання Криму до порядку денного. Перший саміт запланований на 23 серпня.

Міністерство оборони США планує провести випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III для перевірки боєготовності зброї ядерного стримування.

Читайте також: Як громади Львівщини прикрасили свої міста до великодня. Фото

Читайте також: Дзвоники, калатало і святочна скарбонка. У церкві в Нагуєвичах зберігаються унікальні Великодні артефакти

Розмова Джуліані з Єрмаком. У США вперше виклали повну стенограму сумнозвісної розмови Джуліані з тодішнім помічником Зеленського, що відбулася 22 липня 2019 року. Саме в розмові з Єрмаком адвокат Трампа розпочав тиснути на українців. Він звернувся до помічника Зеленського із закликом сказати українському главі держави «просто нехай ці розслідування (щодо Хантера Байдена) просуваються вперед». При цьому Єрмак на словах погодився виконати вимоги Джуліані.

Гаївки у Львові. Перші гаївки у місті відбулися у 1988 році, ще до незалежності. Про це Tvoemisto.tv розповіла співачка Уляна Горбачевська. У ті часи була невелика когорта із 50 людей, які передавали традиції, а глядачів було до 200 людей. Сама присутність на таких гаївках була актом непокори, культурною мікро-революцією.

Читайте також: У садибах Грушевського та Франка у Львові висадили магнолії

Зацвіли магнолії. У Ботанічному саду Львівського національного університету імені Івана Франка прийшла пора першоцвітів. Однак відвідувати сад можна лише у форматі екскурсій. Особливо барвистим забарвленням серед рослин зараз відрізняються рододендрони. В них ще немає листків на пагонах, а лише квітки. Зараз на вулицях міста також можна побачити форзицію, квітки якої забарвлені в яскраво жовтий колір.

Почала також цвісти магнолія великолиста і магнолія кобус. На їхні квітки можна натрапити в Стрийському парку і на вулицях міста

Гарних Вам святкувань!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!