Коли завершать реставрацію університету імені Франка та унікальні особливості собору св. Юра. Головне

1404 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Маркіян Лисейко

Фото: Маркіян Лисейко

Covid-19 – Головне. У курортному містечку Моршин, що на Львівщині, де з 16 квітня запустили пілотний проєкт МОЗу з колективної вакцинації від Сovid-19, наразі провакцинували лише половину населення. Тих показників, які були у планах, а це щеплення 70% населення, зможуть досягнути не раніше, ніж через 10 днів.

Читайте також: Український Covid-сертифікат для подорожей планують запровадити до 1 липня. Як це працюватиме

В уряді заявили, що готуються впровадити в Україні так звані «паспорти вакцинації», які підтверджують щеплення від Covid-19 і вони мають стати «перепусткою» для в’їзду до ЄС.

Румунія має намір надати Україні та Молдові по 100 тисяч доз вакцини від коронавірусу AstraZeneca.

Вакцинація людей з хронічними хворобами може врятувати життя та полегшити перебіг Covid-19. Тому тим, хто має гіпертонію, діабет, астму, онко- або аутоімунне захворювання, ВІЛ, гепатит чи іншу хронічну хворобу, МОЗ рекомендує щепитися.

Читайте також: Wizz Air оголосив про запуск чотирьох нових авіарейсів зі Львова

Найбільше нових випадків за останню добу зареєстрували у Харківській (991), Дніпропетровській (622), Київ (611), Донецькій (571) та Запорізькій (494) областях.

На Львівщині Covid-19 зафіксували у 256 осіб (166 – напередодні). Разом 130 836. В Україні коронавірус виявили у 8 404 осіб (6 038 за попередню добу). Загальна кількість 2 105 428 пацієнтів.

Агресія РФ. Росія продовжує становити військову загрозу на українському кордоні, попри відведення частини особового складу і техніки. «РФ має спроможності за досить короткий час агресивно діяти, якщо вирішить це робити. Ми ретельно спостерігаємо за ситуацією», – заявив держсекретар США Ентоні Блінкен у Києві.

Читайте також: Чому на Львівщині обвалився міст через Західний Буг, про який мешканці повідомляли напередодні

Генсек НАТО Єнс Столтенберг теж підтвердив, що РФ залишила біля кордону з Україною багато зброї і готового до використання спорядження. «Тому НАТО має зберігати пильність і продовжувати стежити за ситуацією», – додав генсек.

Реставрація ЛНУ імені Івана Франка – Дороги. У системі електронних закупівель Prozorro опублікували тендер на проведення реставраційних робіт Львівського національного університету імені Івана Франка. Роботи проводять в головному та прилеглих корпусах. У 2020 на реставрацію головного корпусу університету Кабмін виділив 20 млн гривень. За ці гроші відновили частину фасаду. На цей рік на реставрацію корпусів університету передбачено 35 млн 991 тисяч гривень. Однак, на всі роботи потрібно 58 млн 208 тисяч. Тож через брак коштів реставраційні роботи можуть затягнутися.

Читайте також: У центрі Львова відреставрували історичні двері-віяло. Фото до і після

Для ремонту доріг місцевого значення у Львівській області додатково виділили 162 млн гривень.

Після публікації на Tvoemisto.tv новини про зруйновані сходи біля діагностичного центру та обласної клінічної лікарні на вулиці Пекарській у міській раді запланували виїзне засідання районної комісії ТЕБ і НС. Їхнім рішенням мають зобов’язати керівництво обласної лікарні відремонтувати сходи.

Читайте також: Як перевірити забудовника перед купівлею квартири. 6 кроків

Унікальний собор святого Юра. Львів відзначив День міста та день свого патрона – святого Юрія. Tvoemisto.tv розповідає про три дивовижні цікавинки у львівському соборі святого Юра. Зокрема, у 2018 році під час впорядкування верхнього обходу навколо Собору археологи виявили ймовірний фундамент церкви XIV-XV століття. Припускають, що це фундаменти готичної церкви, яка існувала тут до середини 18-го століття.

Одним із найзагадковіших приміщень собору Святого Юра у Львові є його крипта, що розташована під вівтарем. Це невелике підземелля розміром 8,4 на 8,3 м і висотою 3 метри.

Читайте також: У День міста у Львові відродили традицію 700-літньої давності

У святкові дні про початок служби в Соборі львів’ян сповіщає найстаріший дзвін України, відлитий ще у 1341 році. Його вага – 415 кг, висота – приблизно 85 см. Більше – тут.

Відкривають атракціони. Цими вихідними, 8-9 травня, у Львові відкривають літні атракціони в Парку культури та відпочинку ім. Богдана Хмельницького, що на вул. Болгарській, 4. Час роботи – 11:00-20:00.

Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!