Справи волонтерів. Правоохоронці не прийшли на сесію облради

1462 0
Депутати ініціюють внесення змін до закону про гуманітарну допомогу та закликають припинити переслідування волонтерів.
Фото: Еспресо

Фото: Еспресо

На сесії Львівської обласної ради сьогодні, 20 вересня, очікували звіт головних правоохоронців Львівщини – керівника управління Нацполіції Олександра Шляховського та прокурора Антона Войтенка щодо справ проти волонтерів, однак, як повідомив голова профільної комісії з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань Назар Сумало, через відрядження вони на засідання не змогли з’явитися.

У результаті після трьох годин обговорення цього питання обласні обранці прийняли рішення щодо того, щоб вважати неприйнятними переслідування волонтерів, як і практику подібного методу збору інформації та доказів правоохоронними органами (імовірно, мається на увазі поверхневе звинувачення волонтерів без глибшого розслідування, як про це раніше говорив адвокат Олег Мицик – ред.) щодо осіб, які займаються волонтерською діяльністю. Також облрада закликала народних депутатів від Львівщини внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо змін чинного закону про гуманітарну допомогу.

Читайте також: Влада з волонтерами не конкуренти. Яким є рішення для порозуміння

Як зазначила депутатка від фракції УГА Марія Кульчицька-Волчко, ті норми закону, які діють сьогодні, зв’язують руки кожному, хто допомагає війську та перевозить гуманітарну допомогу.

Зазначимо, що, зі слів Назара Сумало, станом на 20 вересня правоохоронні органи Львівщини розпочали 46 кримінальних проваджень щодо неправомірного розпорядження товарами гуманітарної допомоги. З підозрою наразі перебувають 7 кримінальних проваджень щодо 10 осіб. По категоріях про підозру повідомили одному керівнику благодійного фонду, одному керівнику органів місцевого самоврядування та 4 фізичним особам, які продавали 14 автомобілів.

Порушення проваджень щодо низки львівських волонтерів стали так званими каталізаторами обговорення громадськістю актуальної інформації. Волонтерка Наталя Дигдалович від імені усієї волонтерської спільноти звернулася до української влади, закликавши припинити переслідування волонтерів. 

Читайте також: Поліція оприлюднила записи переговорів у справі львівських волонтерів

Сергій Притула у програмі Tvoemisto.tv «Акценти Твого міста» заявив, що волонтерське середовище сьогодні становить певну загрозу наявним елітам, і ті будуть не проти, якщо довіру до цього руху дещо підірвати, відповідаючи на запитання стосовно звинувачень, які висувають низці львівських волонтерів. 

Нагадаємо, що раніше президія Львівської обласної ради підтримала вимогу волонтерської спільноти та ухвалила рішення про те, що правоохоронні органи Львівщини прозвітують на сесії 20 вересня щодо ситуації, яка склалася на Львівщині з переслідуваннями волонтерів з боку силових структур.

Крім того, під час зустрічі волонтерів з очільником ЛОВА Максимом Козицьким та керівниками правоохоронних органів вирішили створити робочу групу для дослідження ситуації з арештами волонтерів. Водночас самі волонтери результатом зустрічі не зовсім задоволені. Зі слів волонтера Ростислава Коваля, зустріч з представниками ЛОВА та ЛОР напередодні була насправді нічим більшим як «просто зрежисованою театральною постановкою».

8 вересня Святослав Літинський повідомив, що до нього прийшли з обшуками. Самого чоловіка вдома не було, він поїхав за кордон за черговим автомобілем для ЗСУ. Двері поліції відчинила його дружина. Відомо, що раніше Голосіївський суд міста Києва видав ухвалу про проведення обшуків в активіста та волонтера. Зі слів Літинського, неодноразово його та інших львівських волонтерів намагалися спровокувати, пропонували продавати гуманітарну допомогу. Тепер, імовірно, через те, що нічого раніше не вдалося зробити, вирішили «прийти і щось знайти».

У завезенні автівок під виглядом гуманітарної допомоги також підозрюють відомого львівського художника Олеся Дзиндру. 30 серпня Галицький районний суд Львова обрав міру запобіжного заходу волонтерам Олесю Дзиндрі та Юрію Музичуку та відпустив їх під особисті зобов’язання терміном на один місяць. 31 серпня у Львові провели обшуки на підприємстві у волонтера Олега Яницького. Бійці поліцейського спецпідрозділу КОРД, слідчі та інші представники правоохоронних органів приїхали на підприємство, зазначивши, що обшуки не пов’язані з роботою підприємства, а з гуманітарною допомогою.

Зазначимо, що порушення обшуки, арешти та порушення кримінальних справ щодо низки волонтерів обурили громадськість. Tvoemisto.tv організувало дискусію «Волонтер як помічник чи волонтер як шахрай. Як підтримувати військових законно» за участі волонтерів, благодійників, юристів та представників ЛОВА про те, як налагодити комунікацію між волонтерами, владою і правоохоронними органами, яких змін потребує законодавство, аби тим, що допомагають наблизити перемогу, не заважали працювати, чим загрожує відсутність таких змін.

Юлія Осим

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!