Google вшановує Геді Ламарр. 5 фактів про акторку із львівським корінням

4605 0
Сьогодні виповнюється 101 рік з дня народження Геді Ламарр, котра вважається автрійсько-американською акторкою та винахідницею, проте також мала українські коріння. В честь народження актриси Google випустив дудл (видозмінений логотип на головній сторінці пошуковика) із зображенням голлівудської акторки й винахідниці. Tvoemisto.tv зібрало п’ять фактів про голлівудську жінку
фото: livejournal, bbc.com, wikipedia

фото: livejournal, bbc.com, wikipedia

1. Сім’я

Геді Ламарр народилася у Відні у 1914 році, її батько був банкіром зі Львова. Вона рано почала зніматися у кіно. Дебютувала у німецькому фільмі «Дівчина в нічному клубі» (1930). Геді була заміжня шість разів, мала трьох дітей. Перший шлюб був із фабрикантом зброї та австрійським мільйонером Фріцом Мандльом протримався чотири роки. Після чотирьох років невдалого шлюбу актриса здійснила класичну втечу із замку, підсипавши снодійне покоївці. На пароплаві «Нормандія» вона вирушила з Лондона до Нью-Йорку, де продовжила свою кінокар’єру.

2. Кінокар’єра

Стала актрисою, яка перша відзнялася оголонею для кіно. У чехословацько-австрійському фільмі Густава Махати «Екстаз» (1933) Геді Ламарр відзнялась в першій в історії художнього кіно десятихвилинній сцені оголеного купання в лісовому озері, що викликало на початку ХХ ст. шквал емоцій. Як результат, кінострічку заборонили до перегляду в низці країн, а в прокаті вона появилась лише після кількох років цензурування. У загальній сукупності Геді Ламарр заробила на кінозйомках 30 млн доларів. І була однією з найбільш оплачуваних кіноакторок в світі ті роки. Перший фільм з актрисою вийшов у 1930 році – «Дівчина в нічному клубі».

3. Наука

Під час другої світової війни Ламарр проявила себе як учений і разом зі своїм другом композитором Джорджем Антейл запатентувала систему управління торпедами, а також приватні системи зв’язку, що включають передачу помилкових каналів на різних частотах. У той час ці патенти не були реалізовані, але потім стали основою для зв’язку з розширеним спектром, і сьогодні використовуються всюди: від мобільних телефонів до Wi-Fi і GPS. Винахід прийняли в бюро патентів, однак американський флот відкинув проект через складність в реалізації. Через півстоліття саме на системі «стрибаючих частот» або «псевдовипадкової перебудови робочої частоти» утворилися такі види передачі даних, як мобільний зв’язок GSM і Bluetooth.

4. Визнання

День народження актриси 9 листопада — названий Днем винахідника у німецькомовних країнах. На початку 2014 року Геді Ламар було додано в Зал Слави Винахідників. Також вона зображена на заставці при завантаженні програми Corel Draw (графічний редактор) 8-ої і 9-ої версій. У 1997 році Геді Ламарр офіційно нагородили за відкриття

5. Повернення на екран

1966 року 52-річна актриса спробувала повернутися на екран, але цьому перешкодила розгорнута проти неї кампанія цькування. Різкий, важкий характер, звичка відверто висловлювати невтішну думку про Голлівуд та його звички спричинили до того, що у Геді Ламарр з'явилося багато підступних та впливових ворогів.

Ще більших збитків її репутації завдала автобіографія актриси під назвою «Екстаз і я» (1966), нібито написана у співавторстві з Лео Гілда і Сай Райс. У цій автобіографії вона нібито зізнається, що страждає німфоманією. Ламарр подала позов на видавця, стверджуючи, що багато з подій, описаних у книзі, були вигадані одним із співавторів. Пізніше жінка зізналась, що ця книга зруйнувала її кар'єру і життя.

Джерело: watcher

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!