Готова вакцина від коронавірусу може з'явитися до кінця 2020 року. Прогнози ВООЗ

2449 0
Найбільшого прогресу, тобто наразі виходу на третій етап клінічних досліджень, досягли шість вакцин.
ілюстративне фото: politeka.net

ілюстративне фото: politeka.net

31 розробник вакцини проти коронавірусу перейшов до клінічних випробувань – ідеться про компанії, які розпочали випробування вакцини на людях. Про це повідомляє Громадське з посиланням на співробітника програми з надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я Європейського регіонального бюро ВООЗ Олег Стороженко.

Ще 142 компанії перебувають на стадії передклінічних досліджень вакцин, тобто не перейшли до її випробувань на людях.

За словами Стороженка, існує так званий рух «Солідарність» – моніторингова платформа, яка відстежує і підтримує зв'язок з усіма комерційними та некомерційними фірмами, академічними інститутами, залученими до розробки вакцини. Так ВООЗ може зрозуміти, яка із запропонованих відповідає вимогам не тільки ефективності, але й передусім безпечності.

Читайте також: Що ми знаємо про Covid-19 після п'яти місяців боротьби з ним

«Коли ми говоримо про фази випробування на людях, там повинні бути теж великі обсяги, там повинні бути десятки тисяч волонтерів, які готові будуть випробувати цю вакцину на собі. Тільки після того, як ми отримаємо необхідні докази ефективності і в першу чергу безпеки,  тільки після цього ВООЗ може рекомендувати, щоб та чи інша вакцина вийшла на глобальний ринок», – додав він.

Найбільшого прогресу, тобто наразі виходу на третій етап клінічних досліджень, досягли шість вакцин. Це вакцина від Оксфордського університету і AstroZeneca, три китайські вакцини, вакцина компанії Moderna (першою почала масові випробування у США) і вакцина від німецьких виробників BioNTech, Fosun Pharma і Pfizer.

Третій етап – означає масове випробування вакцини на великій кількості людей із урахуванням принципу рандомізованості (випадковий відбір учасників випробування), плацебо-контрльованого (дієвість та безпечність вакцини порівнюють із тими, кому вколюють плацебо) і подвійно-сліпого дослідження (ані учасники випробування, ані лікарі не знають, кому саме дістається вакцина, а кому плацебо).

Читайте також: Україна почала перемовини щодо закупівлі вакцин проти Covid-19

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у найкращому випадку готова вакцина з'явиться до кінця 2020-го.

Попри це, країни й міжнародні об'єднання вже домовляються про купівлю вакцин, аби потім їх гарантовано мати. Приміром, Європейська комісія 31 липня попередньо домовилася з фармацевтичною компанією Sanofi про закупівлю 300 млн доз вакцини від COVID-19 у випадку, якщо її розробка увінчається успіхом. За прогнозами фірми, це може статися у червні 2021 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!