Маленька пляшка води за 100 грн. На Говерлі облаштували стихійний ринок

4027 0
Торгівля на Говерлі відбувається не перший рік, однак цього разу асортимент значно розширився.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Днями у соцмережі з’явилося фото з найвищої вершини українських Карпат, де люди облаштували міні-ринок, продаючи напої та солодощі. Водночас ціни пропонували доволі високі. Приміром, 0,5 л негазованої води коштує там 100 грн.  

«Ні, це не центральний ринок, це гора Говерла!», – підписав опубліковане фото автор Віктор Кулик.

У коментарях під дописом користувачі обурюються, називаючи такий стихійний продаж «початком кінця Карпат».

«Елементарно: в торгашів має бути відповідний офіційний дозвіл на організацію торгової точки; якщо нема – закриття і позбавлення ліцензії. Звідси й купи сміття в горах: організовані туристи беруть з собою мінімум, найнеобхідніше, а розрахунок нелегальних торгашів – саме на випадкових (і недисциплінованих) туристів», – пишуть користувачі.

Водночас торгівля на Говерлі відбувається не перший рік, однак цього разу асортимент значно розширився. Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv заступник директора Карпатського національного парку Олександр Киселюк, людям, які винесли на гору воду, варто подякувати. І додає, що раніше торгівлі на вершині не спостерігалося, така ситуація виникла через святкові дні та велику кількість туристів.

«Зрозуміло, ми цього не схвалюємо. Взагалі має бути обмеження за кількістю відвідувачів Говерли. А для того, щоб ми це зробили, треба «вдарити» ціною на квитки на перебування на вершині. Наприклад, 500 грн з однієї особи. Тоді автоматично охочих зменшиться. З іншого боку, тим ми порушимо конституційні права українських громадян. Тому цей потік ми не можемо направити в правильне русло», – каже він.

За його словами, ситуацію складно контролювати, оскільки до вершини є доступ з чотирьох сторін – два заїзди з Івано-Франківської області та два – із Закарпаття.

«Ми розуміємо, що це вдаряє на рідкісні види, так само на субальпійські системи, але що зробимо. Стараємося, щоб люди безпечно проходили», – додає він.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!