Гойдалки для дорослих: 5 громадських просторів, які з'являться у Львові. Візуалізація

3785 0
Чимало громадських просторів Львова потребують ревіталізації – не лише ремонту, а й докорінного переосмислення і змін, – вважає Олександра Сладкова, керівниця ЛКП «Інститут просторового розвитку» Львівської міської ради. У День урбаніста, 8-го листопада, вона розповіла про ініціативи, які вже вдалося втілити, та поділилася планами майбутніх проектів.
фото: ekskurs-lviv.com

фото: ekskurs-lviv.com

За словами Олександри Сладкової, багато проектів пропонують громадські ініціативи, неурядові організації та мешканці міста. Деякі з них бувають несерйозними чи навіть смішними, проте й вони часто вказують чиновникам на проблему й напрямок, у якому слід рухатися та шукати рішення.

Серед ініціатив, які виникають найчастіше – встановлення нових пам’ятників. Ті, хто їх пропонує, зазвичай уже знають, що в проектному рішенні необхідно подбати про створення громадського простору навколо нього. Наприклад, Товариство лемків запропонувало встановити пам’ятник депортованим під час операції «Вісла» на колишній кінцевій зупинці трамвайного маршруту №4 (вулиця Мушака). У той же час міськрада отримала пропозицію створити на цьому місці сквер та підсвітити трамвайну колію.

«Спочатку альтернативна пропозиція не сподобалась Товариству лемків, але згодом вони сказали, що ідея з підсвіченими коліями досить символічна для них. Тож, імовірно, ці два проекти об’єднають», – розповідає Олександра Сладкова. 

Багато проектів стосується облаштування дитячих і спортивних майданчиків: це великий обсяг роботи для управління у справах дітей, молоді та спорту. «Ми намагаємося створити не загони для дітей і підлітків, а громадський простір, яким зможуть користуватись усі», – коментує чиновниця. Так, у проекті облаштування простору на вулиці Трильовського планують облаштувати гойдалки для дорослих, а на вулиці Миколайчука – розвивати універсальний громадський простір.

Найчастіше пропозиції громади стосуються парків, адже зелені зони важливі для львів’ян. Цього року замовлено проектування ревіталізації Скнилівського парку (між вулицями Виговського та Любінською). Мешканці переймаються й відродженням парку імені 700-річчя Львова (між вулицями Чорновола й Замарстинівською), облаштуванням Левандівського парку, встановленням лавок у парку імені Виговського (навпроти ринку «Південний»), ревіталізацією громадського простору Стрийського парку. 

Читайте також: 5 громадських просторів, які з’являться у Львові до кінця року. Візуалізація

На площі Вишиваного оновлять покриття, висадять кущі, встановлять вуличні меблі та приведуть до ладу дитячі майданчики. «Це район часів польської забудови. Тоді дуже добре планували громадські простори,  приділяли їм дуже багато часу», – зазначала раніше Олександра Сладкова. Тут пропонують замостити площу зеленою бруківкою, посередині облагородити велику квадратну клумбу, висадивши її кущами, а також встановити вуличні меблі та провести освітлення

Окрім того, площу Маланюка хочуть перетворити на сучасний громадський простір. «Проект реконструкції площі передбачає встановлення вуличних меблів, оновлення покриття та влаштування освітлення. Окрім цього, тут облаштують фонтан для пиття води, обладнаного окремими отворами для людей та тварин, а також забезпечать безкоштовний Wi-Fi», – розповіла раніше у коментарі Tvoemisto.tv голова Галицької РА Ірина Іванчина.

На облаштування деяких громадських просторів подано пропозиції і в межах проекту «Громади в дії», що проводиться Інститутом міста за підтримки Європейської Комісії, і в межах муніципального «Громадського бюджету». За останні роки завдяки цим двом проектам у Львові відновили чимало локацій. Олександра Сладкова закликає львів’ян активніше пропонувати свої ідеї щодо облаштування простору, що належить усім мешканцям міста.

Читайте також: 10 громадських проектів, які найбільше підтримують львів’яни

Олена Семенюк для Tvoemisto.tv
Ілюстрації надала Олександра Сладкова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!