Чи отримають львів'яни доступ до GPS-навігації на маршрутках?

6529 1
Якби кожен львів'янин, виходячи з дому чи роботи, або стоячи на зупинці, міг дізнатися, як далеко знаходиться його маршрутка чи автобус, це б значно полегшило наше життя. Зробити це можна вже сьогодні. Інформація про місце перебування автобусів на усіх 53 міських маршрутах вже тепер доступна чиновникам. Чому її не роблять публічною та що можуть зробити львів'яни, щоби її отримати, з'ясувало Tvoemisto.tv.
Фото: zaxid.net

Фото: zaxid.net

Все як на долоні

На комп'ютері начальника управління транспорту ЛМР Віктора Щира, а також у львівському центрі керування рухом, що на вул. Коновальця, можна побачити, скільки саме у цей момент автобусів на кожному з маршрутів. GPS-дані автобусів нанесені не на реальну карту, а на так звані "стадіони" - овали, що символізують кожен окремий маршрут. На «стадіонах» нанесені позначки із назвами зупинок на маршруті.

Кожен автобус на маршруті позначений різним кольором, залежно від того, наскільки його місце перебування у кожен момент відповідає графіку: зелені - ті, що їдуть за графіком, жовті - ті, що мають незначне відставання від графіка, червоні - ті, що безбожно відстають.

Окремо, збоку, можна побачити автобуси, з якими зв'язок тимчасово втрачено. Однак, визначити, чи перебувають вони на маршруті, чи ні - не складно, адже, програма показує, скільки часу із автобусним маячком немає зв'язку. Те саме із автобусами, які тимчасово з'їжджають із маршруту (для прикладу, для того, щоб об'їхати затор) - коли вони з'їжджають із маршруту, квадратик на моніторі переміщується з овалу у лівий верхній куток, однак, на моніторі з'являється інформація, на якій саме вулиці вони зараз. Відтак, визначити, чи справді автобус об'їздить затор по сусідній вулиці, чи знаходиться на іншому кінці міста - не важко. Доступ до цієї інформації у львівському центрі керування рухом отримали у грудні. Щодня дані підраховують та систематизують.

У Львові зменшилась кількість маршруток 

За минулий рік на дорогах міста кількість автобусів та маршруток суттєво зменшилася. Про це кажуть в міському управління транспортом. Якщо у травні 2014 року у місті виходило на маршрут 750 автобусів щодоби, то зараз їх усього 525.

«Відколи затвердили тариф 3 гривні, паливо виросло на більше як 70%, ціни на запчастини виросли вдвічі. А тариф залишається такий самий. На сьогоднішній день перевізник рахує, що він не потягне таку кількість автобусів на маршруті обслуговувати – бо їх треба щодня ремонтувати, щось у них замінити, тощо. І перевізник рахує, що він фінансово не може забезпечити таку кількість автобусів, тому зменшує їх кількість», - пояснює позицію перевізників начальник управління транспорту і зв’язку ЛМР Віктор Щир. 

На фото начальник управління транспорту і зв’язку ЛМР Віктор Щир

 

Якщо значна частина автобусів не виходить на маршрут, управління транспорту надсилає перевізнику лист-попередження про невиконання умов угоди. Якщо міська рада вирішить, що вони злісно не використовували угоду, тоді з ними можуть розірвати угоду. Щоб отримати «лист-попередження», перевізник має виставити на маршрут менше половини автобусів.

Як показує статистика, найгірше курсують автобуси АТП-1, каже провідний інженер відділу організації та безпеки дорожнього руху ЛКП «Львівавтодор» Ігор Могила. А от найкраще автобуси курсують на маршрутах «Успіх – БМ».

У чому затримка

Вже сьогодні в загальному доступі є інформація про усі автобуси на маршрутах АТП-1. Будь-хто може зайти на сайт підприємства, або ж подивитися, де зараз знаходиться автобус потрібного маршруту на сайті Easy Way. Як повідомили в компанії, робота над створенням сайту ( на якому, зокрема, є інформація з GPS автобусів) тривала рік, і не коштувала підприємству абсолютно нічого – її зробив на волонтерських засадах один програміст. Наразі така інформація для загального доступу є лише по маршрутах цього перевізника.

"Єдину систему, в якій можна було б побачити, скільки автобусів знаходиться на кожному маршруті, та чи дотримуються вони схеми руху робили для запровадження електронного квитка: коли запрацює електронний квиток, оплату перевізникам будуть нараховувати за кількість кілометрів та за те, наскільки ці кілометри «якісні» - тобто чи відповідає рух громадського транспорту затвердженому графіку", - каже провідний інженер відділу організації та безпеки дорожнього руху ЛКП «Львівавтодор» Ігор Могила.

Однак, відколи у місті розпочали роботу над реалізацією схеми – заговорили і про те, щоби відкрити інформацію GPS-даних для мешканців міста. Для того, щоби кожен міг побачити, де знаходиться певний автобус, потрібна програма завдяки якій дані, що наразі є лише у двох установах, стали б публічними. Утім, це лише на рівні обговорення. Відповідного завдання програмістам наразі ані місто, ані «Львівавтодор» не давали.

«Зараз ми налагоджуємо систему із електронними табло на зупинках трамваїв – щоби там можна було побачити час прибуття не лише одного трамваю, що курсує за маршрутом №2, але і інших трамваїв, що зупиняються на цій зупинці. Усі маршрутки та автобуси стали для нас видимі із грудня. Ми налагодимо цю систему. Після того ми будемо думати про те, як зробити доступ до цих даних публічним», - сказав директор ЛКП «Львівавтодор» Олег Береза.

Як лобіювати свої інтереси

Питання із публічністю GPS-даних автобусів і маршруток затягують, щоби не можна було побачити, наскільки поганою є ситуація із кількістю громадського транспорту на маршрутах, вважає депутат із комісії інженерного господарства, транспорту і зв’язку Валерій Веремчук. Адже, тоді громада міста зможе предметно вимагати розірвання угод із недобросовісними перевізниками, що не дотримуються ані графіку, ані умов щодо кількості автобусів на маршруті. Утім, Валерій Веремчук переконаний – вихід у львів’ян є.

«Мер Львова реагує на проблеми і намагається вирішити питання, коли вони набувають значного розголосу. Сьогодні мешканці міста можуть звертатися із вимогою зробити публічними GPS-дані автобусів і маршруток на Гарячу Лінію. Також можна надсилати відповідні звернення до нашої комісії – тоді ми матимемо підстави піднімати це питання перед владою міста та тиснути на відповідальних осіб», - порадив депутат.

Наталія Горбань

 

 

 


Читайте також:
25 Січня, 2015 15:37
Сергій Шото за автобуси які треба кожен день ремонтувати? А купити нові жаба дусить, краще в Лондоні будинок добудувати! А де GPS біля Мотозаводу, на Привокзальній, Рясне, Рясне2? А! Я забув про будиночок у Лондоні
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!