Які проекти Громадського бюджету реалізували у Львові за два роки. Інтерактивна мапа

3959 0
У 2018 році переможцями Громадського бюджету стали ще 54 проекти.
фото: сайт Громадського бюджету Львова

фото: сайт Громадського бюджету Львова

Сьогодні, 29 листопада, сесія ЛМР затвердила остаточний перелік 54 проектів, які перемогли в конкурсі Громадського бюджету 2018 року. Та, імовірно, втілення наступного року чекає не на всіх переможців – досі не реалізовані деякі проекти, що перемогли ще у 2016 і 2017 роках. Tvoemisto.tv пропонує подивитись, як і за що голосували львів’яни протягом 3-х років та які проекти досі чекають на реалізацію.

Читайте також: Перемагають згуртовані. Як виграти конкурс громадського бюджету

Уперше львів’яни почули про громадський бюджет – тобто можливість взяти участь у розподілі коштів міста через проекти та/або голосування за них – у 2016 році. Тоді на конкурс львів’яни подали 97 великих проектів на суму 122 млн грн та 162 малих на суму 23,4 млн грн. Найбільше проектів – 90 (або 35%) містяни подали в категорії «Спорт» , на другому і третьому місцях відповідно – комунальне господарство та категорія «Інше». У категорії «Охорона здоров’я» було лише два проекти, як і в «Соціальному захисті», у «Велоструктурі» – 3. П’ята частина проектів стосувались освіти та охорони навколишнього середовища. Фінансування у 2016 році мали отримати 63 малих проекти на 10 млн 424 тис. 298 грн та 4 великих проекти на суму 7 млн 105 тис. 667 грн. Серед великих проектів переможцями стали один проект в категорії «Освіта», один – «Енергозбереження», та 2 – «Навколишнє середовище».

У 2017 році львів’яни подали 217 малих проектів на суму 82,9 млн грн і 77 великих на суму 152,1 млн грн. Заклади освіти стали найбільш активними конкурсантами – вони подали 27% від усіх проектів (або 78 проектів), спорт посів другу сходинку з 25% (73 проекти), на третьому місці була категорія «Комунальне господарство» з 15% (45 проектів). Переможцями стали 34 малих проекти, які мали профінансувати на 15 млн 306 тис. 989 грн та 4 великих на суму 10 млн 430 тис. 184 грн.

Серед великих проектів перемогу здобули 2 освітніх проекти, 1 – в категорії «Спорт» та 1 – в категорії «Навколишнє середовище». Серед малих проектів 39% переможців були також з категорії «Освіта» (15 проектів). І лише по 2 проекти з різних інших категорій отримали шанси на реалізацію. Після обурення частини громади через те, що інші проекти не можуть конкурувати зі шкільними через їхній великий ресурс, у міській раді вирішили внести зміни до правил і запровадили у 2018 році квоти для переможців. Відтак, не менше 40% малих проектів-переможців мають бути з категорії «Інше», тому деяким освітнім проектам цьогоріч довелось поступитись першістю.

Читайте також: Конкурс громадського бюджету не має бути битвою шкіл і дитсадків

У 2018 році львів’яни подали 159 проектів на 141,6 млн грн. З них – 121 малий і 38 великих. Їх поділили на дві категорії – «Освіта» та «Інше». У першій, відповідно, зареєстровано 49% проектів, у другій – 51%. До етапу голосування дійшли 137 проектів. Прикметно, що щороку проекти містян перевіряють все прискіпливіше – якщо у 2016 до етапу голосування дійшли 90% поданих проектів, у 2017 – 88%, то у 2018 – лише 86%. Серед великих проектів львів’яни віддали перевагу освітнім та проектам в галузі охорони здоров’я.

У 2016 році серед великих проектів перемогли такі: «Відновлення центральної алеї та прилеглих територій парку «Замарстинівський», «Облаштування огорожі території Львівської спеціалізованої школи № 8 до 200-річчя школи», «Відродження парку «700-річчя Львова», «Утеплення стін, ремонт даху та облаштування внутрішнього фасаду школи №57». Як повідомив Tvoemisto.tv заступник начальника управління «Секретаріат ради» ЛМР Орест Файфурка, у парку «Замарстинівський» наразі виконано робіт на 1,9 млн грн. Роботи тривають. Щодо парку «700-річчя Львова», то тут виконані роботи вже на 5,32 млн грн.

«У 2018 році, відповідно до розробленого робочого проекту, продовжуються роботи з влаштування доріжок та розпочались роботи з очищення водовідвідних кюветів. Загальна площа виконаних робіт – 2235 квадратних метрів», – каже Орест Файфурка.

Досі нереалізовані також 7 малих проектів. Причини – різні. Роботи над трьома проектами – покращення соціального залу «Манівці» на Погулянці, облаштування спортивного майданчика для дітей 6-10 років на території школи №96 та ремонт у ДНЗ №33 – вже добігають до завершення. Ще два проекти – облаштування спортивно-ігрового простору «Прогрес» та «Доступний великий теніс для всіх» – проходять експертизу. З проектом облаштування спортивно-ігрового комплексу на вул. Генерала Юнаківа виникли проблеми через те, що земельна ділянка, де планувалось його облаштувати, належить ОСББ. Це питання, кажуть у міськраді, вирішується. Проект «Дитячий майданчик біля Погулянки» також реалізують, щойно управління фінансового контролю погодить договори з підрядником.

У 2017 році серед великих проектів перемогу здобули проекти «Благоустрій подвір’я шкіл на куті просп. Чорновола – вул. Замарстинівської», «Найкраща операційна для найменших пацієнтів дитячої лікарні», «Футбольний стадіон на території спортивного комплексу СЗШ №97», «Мультифункційний спортивний майданчик на території СЗШ №33». Останній проект реалізований лише на 30%, наразі виготовлено проектно-кошторисну документацію та готується договірна документація. Перший проект реалізований лише на 15%, оскільки торги на виконання робіт відбулись тільки з третього разу. За третім проектом роботи виконані на 40%.

З малих проектів нереалізованими лишаються ще 12: тут виникали проблеми або з підготовкою документації, або з проведенням торгів. Реалізація ще трьох проектів майже завершена – її очікують до кінця року.

У 2018 році перемогли великі проекти «Дай немовляті шанс на повноцінне життя» – сучасна палата інтенсивної терапії для новонароджених, кафе-їдальня «Vydelka» в Оріяні, сучасна лабораторія для дитячої лікарні, дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля «Hobbit’s hole» та запуск міської мобільної служби домашніх візитів для сімей, які виховують дітей з групи ризику. Також мають реалізувати проект «І мертвим, і живим, і ненародженим» – дорога до Голосківського кладовища.

Олександра Бодняк, Марія Стахів


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!