Гроші за пацієнтом. Які медпослуги можна отримати безкоштовно. Перелік

9640 0
У МОЗ нагадують про новий список безкоштовних послуг, який може отримати пацієнт у свого лікаря, не залежно від кількості візитів.
фото: alaan.tv

фото: alaan.tv

Із 1 липня в Україні стартував новий етап впровадження медреформи. Відтепер приватні та комунальні медичні установи фінансуватимуть за моделлю «Гроші за пацієнтом». У МОЗ пояснюють, які медичні послуги мають бути безкоштовними для пацієнтів.

Читайте також: В Україні можна буде отримати консультацію лікаря по телефону

Відтак безкоштовними для пацієнтів залишиться консультація лікаря, діагностика та лікування хвороб, супровід пацієнтів із хронічними хворобами та направлення пацієнтів до профільних спеціалістів.

Рецепти на ліки, включно з програмою «Доступні ліки», лікарі також мають виписувати безкоштовно. На рівні первинної допомоги у пакет послуг входять безкоштовні аналізи та дослідження. Інші дослідження та аналізи робитимуть направленням лікаря у закладах спецдопомоги.

 

 

Щороку пацієнти мають проходити планові огляди, для яких також встановили відповідну періодичність, залежно від ризиків для здоров’я.

Читайте також: 10 міфів про медичну реформу. МОЗ спростовує і пояснює

За бажанням вагітної сімейний лікар може взяти на облік до 12 тижнів нескладну вагітність  За необхідності, або коли цього вимагає протокол він направить вагітну до акушера-гінеколога. Крім цього, він має планово скерувати вагітну до пологового будинку та розробити індивідувальний план дій під час наближення погогів для рідних породіллі.

Після народження дитини педіатр або сімейний лікар має проводити планові огляди, навіть якщо дитина здорова:

  • 10 оглядів лікаря і 6 оглядів медсестри у перший рік;
  • 2 огляди в два роки;
  • 1 огляд у три роки.

Читайте також: Львів переходить на онлайн-медицину. Що це означає для пацієнтів

Вакцинація, як і раніше, залишається безкоштовною. У МОЗ нагадують, що держава закуповує вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту.

Невідкладну допомогу при раптовому погіршенні здоров’я та при гострих станах надаватимуть у медзакладі. У паліативні ланці лікар має безкоштовно спостерігати та оцінювати стан важкохворого пацієнта та виписувати рецепти для лікування больового синдрому.

Медичні довідки:

  • потрібна довідка;
  • листок непрацездатності;
  • направлення для проходження медико-соціальної експертизи тощо.

Залежно від медичних показників, лікар визначатиме необхідгість виїзду додому або викликати екстренну допомогу.

Додамо, що станом на 2 липня у Львові підписали декларації з лікарями 306 тисяч пацієнтів, що становить 40% від всієї кількості прописаних львів’ян.

Візуалізація МОЗ


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!