Гроші, житло і робота. Яку допомогу пропонують українцям за кордоном

6283 0
Tvoemisto.tv підготувало добірку країн, де виплачують грошову допомогу, забезпечують житлом і роботою українських біженців.

Із лютого українців, які змушені покинути свої домівки, приймає весь світ.  Біженці з України отримували безкоштовне житло, грошову допомогу, медичні послуги і освіту. Низка країн поступово зменшує розмір допомоги українцям, а деякі навпаки. Tvoemisto.tv підготувало ТОП-10 країн, куди українці їдуть у пошуках притулку та зʼясувало, на що там можна розраховувати.

Польща

Станом на жовтень в Польщі працює понад мільйон українців, однак польський уряд готується до нової хвилі біженців з України і посилює контроль над тими, хто вже перебуває в Польщі.

3 1 липня Польща змінила правила в’їзду та перебування українців, які рятуються від війни. Виплату 40 злотих на день вирішили не скасовувати, але діятиме вона тільки 120 днів з моменту приїзду у Польщу. Заяву треба подавати кожного місяця на наступний день після того, як закінчився термін дії попередньої виплати. Документ PESEL UKR і статус тимчасового захисту відтепер можуть отримати ті громадяни України, які в’їхали на територію Польщі з сусідніх держав Європейського Союзу. Цей документ та усі виплати, які надаються разом з ним, дозволили поновлювати навіть після тривалої відсутності у Польщі (раніше було неможливо).

Якщо громадянин України виїжджає з Польщі на понад 30 днів, PESEL UKR та всі виплати будуть автоматично втрачені. При цьому якщо українці виїхали у країни Шенгенської зони, то після повернення у Польщу статус можна відновити. Оформити документ можна, навіть якщо в’їжджаєте у Польщу не з території України. Але причина повернення має бути обґрунтована, наприклад, активні бойові дії у місці проживання, догляд за хворими батьками тощо.

Також на польських державних залізницях перестає діяти безоплатний проїзд для громадян України. Багато міст і муніципалітетів також поступово скасовують цю послугу.

З 1 січня 2023 року планують запровадити 50% оплати за проживання для осіб, які перебувають в центрах тимчасового розміщення понад 120 днів. У середині наступного року українці повинні будуть повністю покривати вартість проживання у таких центрах. Безкоштовним перебування у таких центрах буде лише упродовж 120 днів.

Словаччина

На кінець серпня допомогу тут отримували близько 29 тисяч українців. Біженці не втратять можливості отримати фінансову допомогу, змінюється лише спосіб їх виплати. Відтепер фінансування переходить з міжнародного рівня на національний – грошові виплати бере на себе держава (Міністерство праці, соціальних справ і сім'ї Словацької Республіки).

Усі українці з тимчасовим притулком, які проживають у Словаччині, і мають низький дохід можуть отримувати грошову допомогу від держави на тих же умовах, що й громадяни Словацької Республіки. Членами домогосподарства будуть вважатися лише особи, які перебувають на території Словаччини.

Розміри допомоги:

  • 68,80 євро на місяць, якщо це фізична особа;
  • 130,90 євро на місяць, якщо це особа з дитиною або максимум четверо дітей;
  • 119,60 євро на місяць, якщо це пара без дітей;
  • 179 євро на місяць, якщо це пара з дитиною або максимум четверо дітей;
  • 191,20 євро на місяць, якщо це особа, яка має більше ніж чотирьох дітей;
  • 241,30 євро на місяць для пари з більш ніж чотирма дітьми.

 

Українцям з інвалідністю міжнародні організації також можуть надати додаткову фінансову допомогу.

Чехія

Кількість українців, які рятуються у Чехії від війни і які отримують гуманітарну грошову допомогу у розмірі 5000 крон, поступово зменшується. У вересні її отримали 141 тис. осіб, тобто майже на 100 тисяч менше, ніж навесні.

Проте умови для українців змінилися, віднедавна на виплату першої допомоги в 5000 крон мають право всі українці, які прибувають, без будь-яких додаткових умов (потрібна лише віза тимчасового захисту). Але щоб отримувати цю суму наступні п'ять місяців, українець має довести своє складне матеріальне становище, тобто – статус безробітного.

Згідно нових умов, перша виплата допомоги перестане бути безумовною. Якщо біженцю надають безкоштовне житло, щоденне багаторазове харчування та гігієнічне приладдя, то він не зможе претендувати на виплату 5000 крон, адже отримав базову допомогу (житло, їжу та засоби гігієни), тобто призначення гуманітарної допомоги виконане і у грошах на речі першої необхідності немає потреби. Список адрес безкоштовного розміщення, де можна щодня поїсти і отримати засоби гігієни, Мінпраці надає Центральний кризовий штаб.

Надалі право на грошову виплату наступних допомог матимуть тільки ті українці, які доведуть потребу (наприклад, відсутність роботи). Проте гроші зможуть отримати лише ті українці, яким не було надано безкоштовне житло, щоденне багаторазове харчування та гігієнічне приладдя і які перебувають на території Чехії.

Німеччина

До Німеччини з 24 лютого прибуло понад 1 мільйон біженців з України, з них 655 800 осіб набули статусу тимчасового захисту. З 1 вересня громадяни України, які рятуються від повномасштабного вторгнення рф, не змушені відразу реєструватися. А ще їм виплачуватимуть підвищену допомогу. Планується, що з 2023 року українці, які потребують фінансової допомоги, отримуватимуть приблизно на 50 євро більше.
Біженці з України, яким навесні 2022 року виплачували допомогу для пошуку житла, з 1 червня їх перевели в новий правовий статус. Уже влітку українці підпадали під дію базової допомоги з безробіття Hartz IV, яку призначає центр зайнятості (Jobcenter). Відповідно, розмір допомоги з безробіття для громадян Німеччини переглянуть і для громадян України, які мають статус тимчасового захисту.

Найбільше збільшення виплати очікується для одиноких дорослих або батьків-одинаків — їм додадуть 53 євро, а розмір виплат збільшиться до 502 євро (зараз 449 євро).

В інших категорій будуть такі розміри виплат:

  • повнолітні громадяни — 451 євро (зараз 404 євро);
  • діти віком від 14 до 17 років — 420 євро (зараз 376 євро);
  • діти віком від 6 до 13 років — 348 євро (зараз 311 євро);
  • діти віком до 5 років — 318 євро (зараз 285 євро).

 

Франція

Через майже півроку після початку війни в Україну Франція прийняла 100 тисяч українських біженців.

Фонд допомоги сім'ям CAF повертає частину витрачених на оренду грошей українським сім'ям, які винаймають житло у Франції. Субсидію на житло можна отримати протягом усього терміну проживання. Зазвичай, гроші перераховують безпосередньо власнику житла, а різницю орендар сплачує самостійно.

Сума виплат залежить від ціни за оренду житла, площі та типу квартири чи кімнати, кількості та віку людей, які там проживають, сімейного стану біженців, заробітної плати орендаря. Загалом українські переселенці отримують близько 300-400 євро допомоги на місяць від французького уряду. Самі французи, які прийняли на підселення українців, зможуть розраховувати на 150-200 євро допомоги на місяць.

Українці, які отримали дозвіл на тимчасове проживання у Франції із зазначенням «бенефіціар тимчасового захисту», повинні поновитися у цьому статусі через 6 місяців після отримання дозволу, і вже після поновлення зможуть надалі користуватися пільгами.

Італія

На сьогодні в Італії перебуває понад 107 000 осіб.

Є три режими прийому біженців:

• у центрах CAS та SAI Міністерства внутрішніх справ та місцевих органів влади, на які виділяється 33 євро на особу на день

• з агенції DIFFUSED HOSPITALITY, керованої організаціями та асоціаціями третього сектора, знову ж таки з відшкодуванням 33 євро на день за кожного прийнятого біженця

• при автономному проживанні біженців у родичів та друзів: передбачено пряме щомісячне відшкодування у розмірі 300 євро на особу/150 на дітей.

Для переселенців з дітьми передбачена додаткова соціальна допомога від агентства Assolavoro:

  • щомісячна виплата 150 єврона садок для дітей до трьох років;
  • до 800 євро на товари по догляду за дитиною до трьох років (можна оформлювати окремо на кожну дитину);
  • одноразова виплата 200 євро на підручники для дітей або навчальні матеріали для студентів;
  • 200 євро на оплату університетського збору;
  • до 200 євро на психологічну допомогу для себе або для членів родини.

 

Щоб взяти участь у програмі, потрібно мати статус тимчасового захисту в крані або статус біженця.

Українці в Італії можуть отримати гроші за вивчення італійської або проходження спеціалізованих курсів з професійної підготовки для працевлаштування. За кожен навчальний день платять по 3.50 євро на годину, а вже після завершення курсу — 1000 євро одним платежем.

Швейцарія

Близько 60 000 вихідців з України прибули до Швейцарії та отримали статус захисту S, який дозволяє їм отримувати соціальну допомогу та працювати в країні. Упродовж перших 6 місяців повномасштабної війни діяли спеціальні розпорядження щодо отримання соціальної допомоги. Наявність банківських активів, коштовностей та автомобіля не враховувалась. Це правило відрізнялось від того, як приймали біженців з інших країн.

Зараз влада посилює правила отримання соцдопомоги для українських біженців. Раніше допомога становила майже 1600 євро на місяць, але з 11 серпня змінено порядок нарахування. Розмір допомоги визначатимуть індивідуально у кожному окремому випадку. Якщо люди зі статусом S знімають гроші з банківських рахунків або інших активів в Україні, то вони зараховуються до доходу, тобто біженці отримуватимуть менше допомоги. Рахують також доходи, які отримують у Швейцарії. Це значно збільшує бар'єри для отримання соціальної допомоги. Єдиним винятком є автомобіль, оскільки він потрібен, щоб повернутися додому. Ця рекомендація діє до кінця року.

Велика Британія

З 24 лютого на територію Великої Британії в'їхало понад 100 тисяч українських переселенців. Візу до Великої Британії за спрощеною схемою можуть отримати найближчі родичі громадянина або резидента Сполученого Королівства. Подати документи на возз'єднання сім'ї має право батько, мати, дитина, брат, сестра, бабуся чи дідусь тієї особи, яка легально проживає у Сполученому Королівстві. Дозвіл на проживання заявнику можуть видати до 3 років.

Програма «Будинки для України», в рамках якої британці надавали житло біженцям. Житло у такий спосіб знайшли вже понад 100 тисяч українців. Спонсорами помешкання стають громадяни та резиденти країни. Угода укладається мінімум на пів року. Але з вересня вона уже не діє. Зараз місячна виплата на одного українця становить 350 фунтів. Таким чином, британці розраховують отримувати щомісяця 700 фунтів на одного прийнятого громадянина України.

Українці мають право отримувати фінансову допомогу в межах національної системи соцзабезпечення та захисту населення. Тут існує одноразова допомога у 200 фунтів і ще приблизно 200 фунтів надається від міської влади, на їжу та одяг. Є можливість отримати універсальний кредит – це щомісячна допомога для безробітних осіб. Для цього потрібно подати заявку в служби з безробіття.

Канада

Канада оголосила про відкриття тимчасової міграційної програми для українських шукачів притулку, яка дає змогу три роки жити й працювати у країні.

Канадський уряд виплатить українським біженцям одноразову фінансову допомогу по 3 тис. канадських доларів на дорослого і по 1,5 тис. доларів на кожну дитину до 17 років. Для отримання цієї одноразової допомоги потрібно мати рахунок у канадському банку, а також належні міграційні документи, видані за програмою Канадсько-українського дозволу на екстрені подорожі.

США

Українські біженці повинні знайти спонсора у США, який заповнить спеціальну форму, в якій гарантуватиме фінансову підтримку. За даними Служби громадянства та імміграції США, програмою «Єднання заради України» вже скористалися більше ніж 6 500 тисяч українців, також понад 45 000 тисяч американців подали заявки щоб стати спонсором для українців.

США пропонує:

  • грошова допомога через Тимчасову допомогу нужденним сім'ям (TANF) або Додатковий дохід на безпеку (SSI);
  • медичне страхування через Medicaid;
  • продовольча допомога через Програму додаткової допомоги у харчуванні (SNAP).


Термін дії пільг – 12 місяців із моменту отримання гуманітарного пароля. Для отримання пільг біженцям необхідно звернутись до органу з надання державної допомоги (state government benefits office) або найближчого офісу з питань переселення біженців в штаті проживання.

Нагадаємо, віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук звернулась до українців, які з початку повномасштабного вторгнення виїхали за кордон, із закликом не повертатись в країну взимку.

Ірина Березовська

 ______________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!