Гуманітарний фронт у Львові. Які проблеми виникають з допомогою військовим та цивільним

2219 0
Громадські організації постійно комунікують між собою, але ініціатива, за словами волонтерів, повинна б була йти від влади.
Фото: Олександр Хоменко

Фото: Олександр Хоменко

Уже третій тиждень, відколи почалася повномасштабна війна Росії проти України, до Львова та на Львівщину надходять великі потоки гуманітарних вантажів. Часто виникають труднощі із логістикою, зокрема із ввезенням та розподілом такої допомоги. Про це під час дискусії Тvoemisto.tv «Гуманітарна допомога. Хто і як її розподіляє та які проблеми виникають», повідомила волонтерка Оксана Новікова.

«Дійсно, об’єми допомоги пішли великі, світ хоче допомагати, але якісно організувати логістику та забезпечення не виходить. Ресурси у людей та бізнесу закінчуються, як фізичні, так і фінансові. Знаючи, що війна не закінчиться ні через тиждень, ні через місяць, нам потрібно всім серйозно до цього підійти і напрацювати ефективну схему», – каже вона.

Читайте також: У Львові запрацював центр видачі одягу та взуття для переселенців

За її словами, повинно бути погодження із всіма організаціями, різними ланками влади, штабами та складами, щоб гуманітарна допомога надходила туди, де справді потрібна.

Як зазначила волонтерка, громадські організації постійно комунікують між собою, але ініціатива повинна б була йти від влади.

«Потрібно зробити чек-лист, реальну систему по напрямках, де буде вказано, хто і чим займається та на якому рівні. Але не робити суто вертикальну структуру, яку зараз намагаються зробити», – додає Оксана Новікова.

За словами Наталії Ліпської, яка є керівницею благодійного фонду «Крила надії», що вже 15 років займається медичними питаннями, а зараз ще й забезпечує потреби для поранених та цивільних лікарень у перший тиждень справді всі кинулись і почали допомагати «за одними і тими ж списками», бо немає правильної комунікації.

«Парацетамолу у нас вже є певно на 10 років наперед, бо його приносили всі, але нам дуже не вистачає, наприклад, ліків для тих, хто лікує щитовидну залозу, онкопацієнтам. Також гостро не вистачає реактивів для людей, яким пересадили органи. І коли ми кидаємо благодійникам запит, що потрібні реактиви, а нам надсилають три ящики парацетамолу, то опускаються руки», – каже вона.

Читайте також: Куди у Львові нести допомогу для біженців. Локації, потреби

За її словами, нам треба «укрупнюватись» і покривати потреби там, де «горить».

Також є проблема з логістикою. Волонтерка Оксана Новікова додає, що волонтери-водії, наприклад, є, але знову ж таки не вистачає системності. Натомість заступник голови Львівської обласної ради Юрій Холод каже, що громадськість має скооперуватися самостійно. Це не прерогатива влади.

«Гуманітарна допомога – це робота фондів і волонтерів. Для нас це не функціонал. Влада не повинна брати на себе великі потоки гуманітарної допомоги, а працювати над тим, щоб підприємства переводили свої потужності до нас, брали на роботу людей, які зараз сюди переїхали. Людям треба дати робочі місця, а бюджет наповнювати», – каже він.

Нагадаємо, що Центр видачі одягу та взуття Гуманітарного штабу нині запрацював у Львові. Переселенцям тут надають жіночий, чоловічий, підлітковий, дитячий одяг, а також взуття. Волонтери Центру допомагають підібрати теплі речі та навіть іграшки для діток.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!