Холодно/спекотно: як відрегулювати подачу тепла в помешканнях львів’ян

5921 0
Дехто з львів’ян скаржиться, що взимку в їхніх помешканнях захолодно або ж навпаки – занадто спекотно. Під час дискусійної зустрічі «Кредити Львова: на що місто позичило кошти» Богдан Камінський, заступник директора ЛМКП «Львівтеплоенерго» з економічних питань, назвав причину нерівномірної подачі тепла та порадив, як можна змінити ситуацію.
фото: www.telegraf.in.ua

фото: www.telegraf.in.ua

«У 1990-х роках були перебої з теплопостачанням. Тоді частина львів’ян доставляли у своїх помешканнях додаткові радіатори, – пояснив Богдан Камінський. – Зараз ЛМКП «Львівтеплоенерго» працює в нормальному режимі. Однак ті квартири, де є додаткові радіатори, забирають багато тепла: без можливості відрегулювати його подачу. Тоді мешканці відчиняють кватирки, аби охолодити приміщення. Тим часом сусідам, які не доставляли радіатори, холодно через нестачу теплоенергії».

Богдан Камінський пропонує вихід: власники будинків мають зробити реконструкцію внутрішньої системи (вони належить ОСББ або ЖЕКам). «Тільки так можливо зараз налагодити систему теплопостачання, щоб було комфортно всім мешканцям будинку, а не лише окремим квартирам. В ідеалі – необхідно замінити вертикальну «розводку» на горизонтальну, аби можна було регулювати теплоносій в кожному окремому помешканні», – додав він.

Читайте також: Оплата комунальних послуг онлайн: 5 інструментів для львів’ян

Зміна типу «розводки», за словами Богдана Камінського, це складний і тривалий процес, який, однак, у підсумку дасть позитивний результат. Як наслідок, тепло не будуть «перетягувати» від сусіда до сусіда, а подача розприділятиметься між квартирами рівномірно. Однак, мешканці не можуть самостійно втручатися у внутрішньобудинкову систему. Є власники будівель – ОСББ чи ЖЕК: саме до них і варто звертатися, попередньо домовившись між собою.

«Часто львів’яни не розуміють, що будинок – це фактично їхня власність, – зазначив у коментарі для Tvoemisto.tv Богдан Камінський. – Саме вони можуть і мусять керувати будинком. На жаль, виховання Радянського Союзу передбачає усталену думку, що хтось має прийти, вирішити за нас і зробити. Мешканці мають самостійно організуватися і керувати своїм будинком. Тоді будуть і зміни, і результат».

Під час дискусійної зустрічі він розповів, що частина мешканців Сихівського району невдовзі зможе самостійно регулювати у своїх будинках подачу тепла. 10 млн євро гранту від донорського фонду Е5Р спрямують на встановлення 409 ІТП (індивідуальні теплові пункти). Це соціальний грант, спрямований для потреб львів’ян. Зараз ЛМКП «Львівтеплоенерго» проводить тендер та шукає виконавців робіт.

Читайте також: Львів виплачуватиме кредит за е-квиток до 2030-го року. Чи була альтернатива?

Довідка. Дискусійна платформа «Твоє місто Львів» створена Tvoemisto.tv за підтримки Європейського фонду за розвиток демократії (European Endowment for Democracу).

Підготувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!