Християни східного обряду святкують Трійцю

1595 0
У Святу Трійцю церква згадує сходження Святого Духа на апостолів, а також символізує відкриття Богом своєї триєдиної сутності: Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Святий Дух.
Фото: Rivnepost

Фото: Rivnepost

День Святої Трійці – одне з головних християнських свят, яке у православ'ї входить до числа дванадцяти головних свят, а в Католицькій церкві має найвищий статус торжества. Відзначається на 50-й день після Великодня, тому має ще іншу назву – П'ятидесятницяУ Святу Трійцю православна церква згадує сходження Святого Духа на апостолів, а також символізує відкриття Богом своєї триєдиної сутності: Бог-Отець, Бог-Син і Бог-Святий Дух. Ці три сутності в єдності творять світ і освячують його.

Також П'ятидесятниця вважається днем народження християнської церкви. Цього дня, як пишеться у святих книгах, з небес на апостолів – простих 12 рибалок, учнів Христа, які разом з Матір’ю Божою були у світлиці будинку на Сіонській горі, –  зійшли вогненні язики Святого Духа, і апостоли заговорили різними мовами, щоб надалі йти до народів і проповідувати християнство.

Читайте також: Духівники Твого міста. Владика Володимир Груца про Бога, який сміється

У неділю у православних храмах виконується одна з найбільш урочистих служб в році, а після Божественної літургії відбувається вечірній молебень у пам’ять про поблажливість Святого Духа на учнів Ісуса. У цей день прийнято прикрашати свої будинки травою, квітами, зеленими гілками дерев: клена, верби, липи. Забороненим деревом у наших предків вважалася осика. Гілки прикріплювали до вікон, на ворота, а підлогу було прийнято устеляти травами: любистком, м'ятою, лепехою або як її називають в народі – татарським зіллям. Вважалося, що в ці дні рослини володіють особливою силою, тому захищали сім'ї від усіх бід, допомагали одужати хворим.

Не прийнято у Святу Трійцю святкувати весілля. Також на Трійцю не прийнято купатися у водоймах і, звісно, як і у всі свята, потрібно обходитись без сварок та злості.

У понеділок віряни відзначають День Святого Духа, у який забороняється працювати на землі, але можна шукати в ній скарб. Нібито земля в цей день обов'язково подарує хорошій людині щось цінне.

За матеріалами uk.wikipedia.org, glavcom.ua, espreso.tv


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!