Християни східного обряду відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Відео наживо

2530 0
Зазвичай, на Різдво Пресвятої Богородиці в Україні заведено просити Божу Матір про сприяння бездітним жінкам у народженні дитини.
фото: ortodoxia.md

фото: ortodoxia.md

Християни східного обряду сьогодні, 21 вересня, відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Це – одне із 12 найважливіших свят церковного року, яке в народі називали другою Пречистою.

Перша Пречиста – це Успіння Богородиці (28 серпня), а третя Пречиста, так звана «зимова» – Введення в храм Пресвятої Діви (4 грудня).

Традиції в Україні та за межами

Зазвичай, на Різдво Пресвятої Богородиці в Україні заведено просити Божу Матір про сприяння бездітним жінкам у народженні дитини. У давнину цей день так і називався – святом Рожаниці – і був жіночим родинним і родильним святом. 

В Іспанії 7 вересня приносять фрукти щоб освятити їх. Виноградарі у Франції назвали це свято «Богоматір винограду». Найкращий виноград приносять до місцевої церкви, щоб його благословити, а потім кілька грон прикріплюють до рук статуї Марії. Святкова страва, яка включає новий виноград, є частиною цього дня.

У Гоа, свято Різдва Марії, яке називається «Монти Фест», – це головне сімейне свято, яке служить фестивалем подяки, на якому благословляють новий урожай, і продовжується воно за святковим обідом. У Мангалорі це свято Різдва Марії, яке називають «святом Монті». Священник благословляє гілку зерна, яку додають до їжі.

Додамо, що на честь свята Різдва Пресвятої Богородиці в Україні та поза її межами звели чимало храмів, зокрема, Церква Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ на Сихові у Львові. Нині там проходить храмовий празник.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!