Християни східного обряду відзначають Стрітення. 7 фактів про свято

6559 0
Різдв’яний цикл свят завершується празником Господнього Стрітення, що його відзначають через сорок днів після Різдва Христового – 15 лютого. Як і Різдво, Стрітення належить до 12-ти найбільших свят церковного року.
фото: horlupybiblioteka.blogspot.com

фото: horlupybiblioteka.blogspot.com

1. У цей день згадується євангельська подія, коли на 40-й день після народження Христа, його земні батьки – Діва Марія та Йосип Обручник принесли Немовля Ісуса до Єрусалимського храму.

2. Про подію Стрітення, з нагоди якої встановлено свято, відомо з Євангелія від Луки.  Пречиста Богородиця разом з Йосифом Обручником та немовлям прийшла з Вифлеєма до Єрусалимського храму. За законом Мойсея, батьки повинні були приносити в храм для посвячення Богу своїх первістків (перших синів) на сороковий день після народження. При цьому покладалося в подяку Богу принести жертву.

3. Свято Стрітення Господнього було встановлене майже через 500 років після Різдва Христового. У дні царювання імператора Юстиніана в останніх числах жовтня в Константинополі і в околицях відкрилася морова пошесть (чума) і лютувала так сильно, що зрештою вмирало до 10 тисяч осіб щодня. Подекуди вже не було кому ховати померлих. А в Антіохії понад те тривали жахливі землетруси: руйнувалися будинки і церкви, багато людей гинуло під їх руїнами. Одному святому було одкровення, і щойно на другий день лютого (за старим стилем) почали всенічне бдіння з хресним ходом, землетрус припинився. Відразу зупинилася й чума.

4. Стрітення належить до числа Господніх свят, воно присвячене безпосередньо Христові, але за своїм богослужбовим змістом близьке до свят Богородичних. І в давнину розглядалося як свято, присвячене Матері Божій.

5. На іконі свята зображення Христа і Богородиці рівні за своєю значущістю: Богонемовля сидить на руках Богоприїмця Симеона, а той приймає Спасителя, уособлюючи виконаний Старий Завіт. Матір Божа, Яка вийшла на хресний шлях, віддає Свого Сина на порятунок світу.

6. Слов’янське слово «Стрітення» перекладається як «зустріч». Стрітення  це зустріч людства в особі старця Симеона з Богом.

7. На празник Стрітення, за традицією, вірні посвячують в церкві свічки, які несуть до своїх домів як символ світла і очищення.

За матеріалами: orthodoxy.org.ua, risu.org.ua, kolyba.org.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!