Хто був засновницею українського фемінізму

1763 0
Саме Наталія Кобринська організовувала збір підписів за право жінок навчатися в університетах та гімназіях.
Фото з відкритих джерел

Фото з відкритих джерел

Засновницею українського фемінізму вважають Наталію Кобринську. Вона народилася 1855 року на Івано-Франківщині у родині греко-католицького священника. Належала до українських інтелектуалів Галичини, писала власні твори.

В 1887 році разом з Оленою Пчілкою видала альманах «Перший вінок», до якого увійшли твори 17-и письменниць з усієї України. У 1891-му Наталя Кобринська скликала в Стрию перше жіноче віче щодо організації дитячих садків.

Організовувала збір підписів за право жінок навчатися в університетах та гімназіях. У 1893-1896 створене Кобринською видавництво «Жіноча справа» видало три книги альманаху «Наша доля». Чимало сучасників Наталі Кобринської не розуміли її ідей.

Її критикували різні українські політичні угрупування, які пов’язували ідеї фемінізму та соціалізму. З іншого боку, діяльність Кобринської підтримував Іван Франко, який навіть відвідував збори «Товариства руських жінок», а послідовницями стали Леся Українка та Ольга Кобилянська

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!