Хто і коли має носити медичну маску та від чого вона захищає

7497 0
Маску можна зробити і вдома.
Фото: Христина Процак

Фото: Христина Процак

Завідуюча пульмонологічним відділенням Центру легеневого здоров'я, головна позаштатна спеціалістка Департаменту ОЗ ЛОДА з пульмонолонії Надія Рудницька розповіла у коментарі Tvoemisto.tv, кому і коли потрібно вдягати медичну маску у час карантину.

Читайте також: Чи допоможе парацетамол? Лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук про коронавірус

«Переважно маску має носити людина, яка має нежить, кашель, щоб бризки не летіли далеко. Але якщо ми ідемо в супермаркет, немає гарантії, що хтось, хто без маски, не чхне на нас. Тому тут теж бажано її вдягнути», – говорить Надія Рудницька.

Вона додає, що одноразову маску потрібно міняти хоча б кожні 4 години і вдягати її правильно. Можна зробити маску і вдома, каже лікарка.

«Хоча вірус і здатен пройти через марлю, але захист від кашлю все ж буде. Таку маску треба прати або прасувати також не рідше, аніж через 4 години носіння», – каже Надія Рудницька.

Вона додає, що вдома маску носити не потрібно, але в магазині бажано вдягнути.

«Якщо це одноразова маска, то перед тим, як зайти додому, її потрібно покласти в пакет і викинути в смітник», – додає вона. Оскільки коронавірус передається також контактним способом, то потрібно вдягати і захисні рукавички, особливо, якщо ідете в магазин.

Читайте також: Як зробити антисептик вдома. Відео

Додамо, що медики ВООЗ переконують, що маски необхідно носити лише хворим людям, натомість, за словами лікаря-інфекціоніста Ігоря Гайдука, маска, навіть саморобна, необхідна навіть здоровим людям, особливо у публічних місцях. Крім цього, маска допомагає не торкатися обличчя руками.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!