Хто, коли та скільки платитиме за нерухомість у Львові

4687 0
Новий податок на нерухоме майно фізичні особи у Львові платитимуть не з цього року, а з наступного, 2016 року. Натомість, нові правила щодо сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, для підприємців будуть чинними уже з цього, 2015 року.

Фізичні особи в 2015 році за житло сплачуватимуть відповідно до старих правил – тобто лише ті, у кого квартира має більше як 120 метрів квадратних, або житловий будинок має більше як 250 квадратів. З наступного ж року вступлять нові правила, і податок на нерухоме майно  буде стосуватися значно більшої кількості мешканців: з 2016 року податок на житло доведеться платити усім, у кого квартира має більше 80 квадратних метрів, а житловий будинок – більше 160 квадратних метрів.

Для людей, які мають у своїй власності і будинок і квартиру, пільгова межа становить 200 метрів квадратних. Тобто, львів’яни платитимуть лише за ті квадрати, які будуть перевищувати встановлену межу у 200 квадратних метрів.

Кількість людей, які проживають у квартирі чи будинку, до уваги братися не будуть. Хоча, як зазначила директор департаменту економічної політики Ірина Кулинич, у Львівській міській раді планують переглянути правила та встановити пільги для певних категорій – щоби податок не стягувався принаймні з незахищених категорій, таких як багатодітні сім’ї.

Розрахунок розміру податку власникам квартир проводитимуть, враховуючи тільки понаднормову площу. Тобто, якщо у власника є квартира, розміром 82 кв м, то сплачуватиме він буде за 2 метри квадратних. Розмір податку за квартиру розраховуватиметься як 0,5% від мінімального розміру заробітної плати за 1 надлишковий квадратний метр. На сьогодні розмір мінімальної заробітної плати становить 1218 гривень. Відтак, 0,5 % від цієї суми становитиме 6 грн 9 коп. Таким чином, власнику квартири у 82 метри потрібно буде помножити 6.09 грн на 2 (кількість надлишкових метрів понад встановлену межу), та сплатити у бюджет міста 12 гривень 18 коп.  

Розрахунок податку для власників житлових будинків у Львові проводитимуть дещо по-іншому. Тут розрахунок податку становитиме 1% від мінімальної заробітної плати. Тобто, понаднормові квадратні метри (у квартирах, які більші за 160 квадратів), потрібно множити на 12 грн, 18 коп. Тобто, якщо площа будинку становить 162 метри квадратні, то власнику доведеться заплатити 24 грн 36 коп.

Якщо у Вашій власності є житло, як у Львові, так і в інших містах, по якій саме ставці Ви платитиме, наразі у Львівській міській раді відповісти не можуть. «Якщо Ви маєте квартиру у Львові і скажімо, житловий будинок в Житомирі, на жаль, ми зараз не можемо сказати, по якій ставці ви будете платити. Адже, це виключно місцевий податок, і всі кошти від нього стягуватимуться тільки у міський бюджет» - сказала Ірина Кулинич.

Якщо у житла є декілька співвласників, тоді і метраж має ділитися на їх кількість. До прикладу, якщо у квартирі розміром 100 квадратних метрів є два співвласники, ця площа ділитиметься на два, відтак, за неї податок на нерухомість платити не доведеться.

Навіть з 2016 року новий податок на житло стосуватиметься не великого відсотка львів’ян, переконує директор департаменту економічної політики Ірина Кулинич. Адже, більшість стандартних трьохкімнатних квартир Львова мають площу меншу за 80 метрів квадратних. Щоправда, скільки саме осіб повинні сплатити такий податок, та які надходження від нього планують отримати у бюджет, наразі Ірина Кулинич сказати не може. Адже, поки ані міська рада, ані органи фіскальної служби, які згідно із чинним законодавством адмініструють цей податок, не мають бази даних власників житла.

Інформацію про те, хто та скільки нерухомості має у своїй власності, планують отримати від львівських комунальних підприємств, які проводять нарахування за квартплату, а також від таких служб як «Львівгаз» та «Львівобленерго».  «Стверення такої бази - це дуже складне завдання,  яке впродовж року ми повинні організувати, - сказала Ірина Кулинич, - так ми зможемо підрахувати, в якій сумі ми зможемо отримати цей податок в 2016 році».

Плата за нерухомість стягуватиметься за загальну площу, а не лише за житлову.

Для юридичних осіб запроваджений новий податок буде стягуватися уже з 2015 року. Платити за нерухомість доведеться юридичним особам, які мають у своїй власності таку нерухомість як офісні центри, магазини, готелі, тощо. Не оподатковується нерухомість, яка задіяна під виробництво. Тобто, цілісні майнові комплекси, які займаються виробничою діяльністю цим податком не оподатковуються.

Що стосується розміру оплати за нерухомість для юридичних осіб, то комерційну нерухомість поділили на зони. У зоні ЮНЕСКО ставка становитиме 1% від мінімальної заробітної плати, тобто, 12 грн 18 коп за 1 кв метр. У другій зоні - зоні історичного ареалу ставка становитиме 0,75% від 1218 грн. А у третій зоні ( сюди входить уся решта територія міста) – встановлено 0, 5% від мінімальної заробітної плати.

До 20 лютого юридичні особи повинні подати відповідні декларації до фіскальних органів, де повинні надати інформацію про всю нерухомість, яка є в праві власності, і відповідно до цього їм буде надіслано розрахунок і цей податок сплачуватиметься рівними частинами поквартально.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!