Хто може отримати податкову соціальну пільгу. Роз’яснення від ДФС

3410 0
Ця пільга надається тим, хто працює на неповну ставку, вчиться і працює або має двох і більше дітей.
Фото: commons.com.ua

Фото: commons.com.ua

Люди, які працюють неповний робочий день, та батьки з двома і більше дітьми мають право на податкову соціальну пільгу. Про це нагадує прес-служба ДФС.

Податкова соціальна пільга – це зменшення податкових зобов’язань. Щоб її отримати потрібно подати заяву до бухгалтерії підприємства, де людина працює.

Як пояснюють у ДФС, пільга передбачає, що податок на доходи фізичних осіб нараховується на суму зарплати, зменшену на розмір пільги, що становить 50% місячного розміру прожиткового мінімуму для дієздатних осіб. У 2019 році це 960 грн 50 коп.

Читайте також: Як отримати податкову знижку за навчання дитини в школі та заняття у гуртках

Право на таку пільгу має кожна працююча людина, яка отримує заробітну плату та є платником податку на доходи фізичних осіб. Але варто врахувати низку умов:

  • податкова соціальна пільга застосовується до нарахованої місячної зарплатні, якщо її розмір не перевищує 2 тис. 690 грн (станом на січень 2019, залежить від прожиткового мінімуму та встановлених коефіцієнтів, – ред.).
  • пільга застосовується лише до заробітної плати та не стосується інших доходів – підприємці не можуть претендувати на неї.
  • пільга починає застосуватися роботодавцем з дня отримання від платника заяви і документів, що підтверджують право на її використання.
  • пільга не застосовується, якщо працівник, окрім зарплатні, отримує виплати з бюджету у вигляді стипендії, грошового або майнового забезпечення учня, студента, аспіранта тощо.
  • податкова пільга надається тільки за одним місцем роботи.

«Якщо людина працює на кількох підприємствах, вона може обрати, де їй вигідніше скористатися правом на пільгу», – кажуть в ДФС.

Читайте також: Що змінилось у сплаті податків для приватних підприємців із нового року. Деталі

Студенти, аспіранти, ординатори, ад’юнкти, чорнобильці І та ІІ категорій, інваліди І та ІІ груп, а також ветерани війни, зокрема, учасники бойових дій можуть отримати соціальну податкову пільгу у більшому за встановлений розмір.

Для батьків неповнолітніх дітей передбачено особливий порядок надання пільги. Вона надається обом батькам, а якщо в сім’ї двоє та більше дітей до 18 років, пільга надається на кожну дитину. Для матері з двома дітьми розмір пільги становитиме не 960 грн 50 коп, а 1 тис. 921 грн, з трьома – 2 тис. 881 грн 50 коп. При цьому лише для одного з батьків граничний розмір зарплатні, який дає право на пільгу, збільшується в залежності від кількості дітей у віці до 18 років.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!