Хто насправді зможе купити сільськогосподарську землю після відкриття ринку

1637 0
Сільські фермери не зможуть собі дозволити купити землю.
Фото: ckp.in.ua

Фото: ckp.in.ua

Більшість сільськогосподарських земель після відкриття ринку землі зможуть купити лише найбагатші українці. Таку думку під час відкритого інтерв’ю у межах проєкту «Реформи без ілюзій» висловив бізнес-омбудсмен Львівської області Зеновій Бермес.

Читайте також: Державну та комунальну землю в Україні продаватимуть через Prozorro

«В українців просто немає грошей, щоб її (землю – ред.) купити. Вона буде належати 200-м багатим українцям, які зможуть її викупити. А це не 40 мільйонів населення, які мають право або хоча б 35% населення, які проживають у селі», – зазначив Зиновій Бермес.

За його словами, цілком логічно, що землю мали б продавати селянам-фермерам, яких в Україні налічують близько 33 тисяч. Натомість у сусідній Польщі, каже експерт, є майже півтора мільйони фермерів, у Італії та Іспанії – близько мільйона. а у Румунії – близько 3 млн фермерів.

На Львівщині ж фермерством займаються близько 700 фермерів. Тих коштів, якими їм допомагає держава, не вистачає.

«Розуміємо, що насправді цих грошей немає і не скоро вони з’являться. Тому сказати, що землю куплять українці, то є перша легенда, яка не буде реалізована», – вважає фахівець.

Він каже, що великі агрохолдинги не бояться відкриття ринку землі, бо вони зможуть дозволити її купити. Втім вони виготовляють не готову продукцію, яка може піти на експорт, а вирощують сировину.

«Якби Україна, наприклад,  переробляла пшеницю, яку вона вивозить закордон, то країна мала би у 45 разів більше доходів, ніж вона зараз має», – підсумовує Зеновій Бермес.

Читайте також: Як працюватиме ринок землі в Україні? Топ-шість відповідей на головні запитання

Нагадаємо, що ринок землі, якщо відповідний законопроєкт підтримає Верховна Рада, має запрацювати з 1 жовтня. Перші чотири року пропонують не продавати землю іноземцям.

Наталія Лазарович


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!