Хто не може претендувати на посаду ректора: критерії відбору

2807 0
Парламент увів обмеження щодо посад ректорів. Відтепер керівництво університетом довірятимуть особам, які відповідають певним критеріям.
фото: osvita.ua

фото: osvita.ua

Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо встановлення обмежень при обранні на посаду (призначення виконувача обов'язків) керівника вищого навчального закладу». За відповідне рішення проголосувало 226 народних депутатів.

Закон має на меті унеможливити доступ до посади керівника вишу осіб, які не мають належних управлінських здібностей, бездоганної репутації, високих особистих якостей та професійних досягнень.

Читайте також: Вища освіта в Україні: 16 змін

Автори закону зазначають, що після обговорення з громадськістю та експертами, були виділені наступні головні критерії, при відповідності хоча б одному з яких, особа не має права претендувати на посаду керівника або бути призначеною на посаду виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу.

По-перше, особи, які мають судимість або які мають стягнення за корупційні правопорушення. Так як законодавством України передбачено, що особи можуть нести за корупційні правопорушення не тільки кримінальну, але й адміністративну відповідальність, необхідним є окреме виділення даного критерію, зазначається у пояснювальній записці до законопроекту.

По-друге, особи, котрі зазначені в частині 3 статті 1 Закону України «Про очищення влади». Метою запровадження механізму люстрації (очищення) влади було підвищення довіри громадян до держави. Особа, котра підпадає під один або декілька із вищезазначених критеріїв не матиме права приймати участь у конкурсі на зайняття посади керівника вищого навчального закладу, та бути призначеною виконуючим обов’язки керівника вищого навчального закладу.

Щодо осіб, котрі вже перебувають на посаді виконуючого обов’язки керівника вищого навчального закладу, – то ці особи мають бути звільнені.

Читайте також: У Львові ректор погорів на хабарі. 5 шокуючих деталей

За словами народного депутата Мустафи Найєма, відтепер керівниками вищих навчальних закладів не можуть бути обрані або призначені особи із судимістю, особи, що піддавалися адміністративному стягненню за вчинення корупційних правопорушень, а також колишні або діючі народні депутати, які голосували за закони 16 січня 2014 року.

Джерело: Освіта.UA

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!