Хто першим в Україні отримає ID-паспорт та за скільки часу. Інфографіка

5005 0
Вже з 11 січня новий ID-паспорт у вигляді пластикової картки будуть отримувати всі 16-річні громадяни України. У той же час інші українці повинні почекати внесення змін до законодавства. Про це заявив голова Державної міграційної служби Максим Соколюк.

"Ми очікуємо прийняття законопроекту, сподіваємося, що це буде дуже швидко – у кінці цього місяця – початку наступного", – повідомив Соколюк, маючи на увазі законопроект №3224, що передбачає запровадження внутрішніх паспортів громадян України нового зразка. За його словами, для оформлення паспортів буде працювати більше 800 станцій по всій Україні. Там, де обладнання для збору біометричних даних поки відсутнє, будуть тимчасово видавати паспорт старого зразка.

Читайте також: Де у Львові можна оформити біометричні документи: локації, вартість, перелік документів

Голова ДМС очікує, що українців повністю забезпечать новими паспортами протягом чотирьох років. Соколюк також розповів, що термін виготовлення нового паспорту складатиме 30 днів (10 днів при терміновому виготовленні). Для тих, хто вперше отримує паспорт, він буде безкоштовним. При заміні паспорта (старого зразка на новий або при втраті) необхідно буде сплатити вартість бланка та адміністративні послуги. Голова ДМС також підкреслив, що ID-паспорт є самостійним документом.

Разом з тим під час перехідного періоду заміни внутрішніх паспортів на ID-карти громадянам України будуть також видавати довідку про реєстрацію їх місця проживання. "На цей час передбачена видача довідки у вигляді виписки з місцем реєстрації. Але це тільки на перехідний період", - підкреслив Максим Соколюк.

Разом з тим Соколюк зазначив, що пристрої для зчитування інформації з чіпів на ID-картки нескладні і є у всіх, хто використовує безконтактні картки в своїй роботі. Зокрема, таке обладнання вже мають прикордонники і окремі банки. За словами глави ДМС, таке обладнання незабаром має з'явитися і в інших установах.

Джерело: NV.ua

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!