Хто порушник: військкомат чи призовники?

5637 0
На переконання правника, службовці Львівського обласного військкомату порушили норми Конституції та закону про захист персональних даних. Водночас, керівник обласного військкомату каже, що незабаром ці дані знову з’являться на сторінці установи у соцмережі «Фейсбук».
Фото: zz.te.ua

Фото: zz.te.ua

Чинне законодавство чітко регламентує, що розповсюдження та обробка персональних даних  осіб заборонені без їхньої згоди, наголосив у коментарі Tvoemisto.tv правник Андрій Петришин.

«Працівники військкомату порушили цю заборону, ба більше, посягнули на цивільні та конституційні права громадян, стверджуючи, що ці особи є злісними ухилянтами, відтак без рішення суду встановили їхню кримінально карну провину», – наголосив правник.  

Читайте також: Під час нічної облави на Кривій Липі вручили понад 10 повісток

На думку адвоката, за це посадові особи, котрі припустилися таких порушень, мали б нести цивільну та адміністративну відповідальність, бо оприлюднивши цю інформацію, вони змусили певну частину громади Львова та області повірити у те, що ці молоді люди є поганими представниками суспільства.

«Я не підтримую ухилянтів, але ми живемо в демократичній правовій державі. У нас не Нікарагуа, Білорусія чи Росія, де можна людину запроторити до тюрми, засудити, а потім вже хай доводить, що він не цап-відбувайло. Врешті-решт, є презумпція невинуватості, яку також порушено», – сказав Андрій Петришин.

Читайте також: Чому полювання на ухильників не дає бажаного ефекту

На його думку, рідні осіб, дані яких було оприлюднено на сторінці Львівського обласного військового комісаріату, мають писати скарги в Міноборони, а також можуть подати колективний позов до суду з вимогою визнати цю інформацію як недостовірну та домагатися її спростування.

Водночас Львівський обласний військовий комісар Олександр Тіщенко на своїй сторінці у соцмережі «Фейсбук» написав сьогодні, що ФБ-сторінка обласного комісаріату не працює «у зв’язку з блокуванням значної частини матеріалів», однак найближчим часом відновить роботу і списки «ухильників» знову з’являться.

Як написав військовий комісар, аналіз звернень призовників до районних комісаріатів свідчить про те, що більшість із тих, хто звернувся до РВК, мають право на відстрочку на строкову службу у війську, однак належним чином цього не підтвердили. Відтак, комісар просить призовників принести документи на підтвердження відстрочок.

Читайте також: Чому я не хочу служити в армії. Але, якщо скажуть, буду

«Згідно із Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» у разі якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла,  громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної
дільниці в десятиденний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України. Цих громадян запрошуємо самостійно з'явитися до районних (міських) військових комісаріатів для вивчення військово-облікових даних та ступеню придатності за станом здоров'я», – написав обласний військовий комісар Львівської області.

Нагадаємо, учора на сторінці Львівського обласного в соцмережі «Фейсбук» були оприлюднені прізвища майже 15 тисяч осіб, які, на переконання ОВК, ухиляються від призову на строкову військову службу.  Пізніше сторінка стала недоступною для перегляду.

Тарас Базюк



 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!