Партнер Козловського чи виконком Садового. Хто тепер видаватиме дозволи на будівництво

5235 0
Депутати готують ухвалу, за якою повноваження видавати містобудівні умови і обмеження на нове будівництво передадуть головному архітектору. У міськраді ж наполягатимуть залишити усе як є.
Фото: «Сайпрус Девелопмент»

Фото: «Сайпрус Девелопмент»

Депутати від фракції «Європейська Солідарність» у Львівській міській раді пропонують змінити спосіб, за яким у Львові видають містобудівні умови та обмеження (це важливий документ, який містить архітектурні вимоги до проєктування і будівництва). Ці повноваження нині має міськвиконком, утім депутати готують ухвалу, за якою хочуть передати їх головному архітектору міста (нині це Антон Коломєйцев), а процес, на їхній погляд, контролювати мала б депутатська комісія архітектури, містобудування та розвитку територій (де головою є партнер Григорія Козловського, депутат від «ЄС» Олексій Різник).

Читайте також: Що дозволив набудувати у Львові «старий» виконком міськради. Візуалізації

Як розповів Тvoemisto.tv голова фракції «ЄС» у Львівській міськраді Петро Адамик, рішення про видачу містобудівних умов і обмежень будуть більш виважені і відповідальність за порушення нестиме не орган – виконавчий комітет, а головний архітектор – конкретна людина.

«У нас є фахові люди для того, аби видавати містобудівні умови і обмеження – це головний архітектор міста і профільна комісія. Останнє слово має бути за головним архітектором, рекомендації може давати профільна комісія. Вони і нестимуть відповідальність за рішення. Зараз виконком видав містобудівні умови, будівельник збудував так, як хотів, а до відповідальності когось притягнути важко», – каже він.

Головою профільної депутатської комісії є Олексій Різник, депутат від «ЄС». Також Олексій Різник фігурує у багатьох справах стосовно скандальних забудов у місті. За даними руху «Чесно», Різник є партнером бізнесмена і депутата Львівської обласної ради Григорія Козловського, зокрема, представляв його на суді у справі будівництва на вулиці Січових Стрільців 2, та інших.

Також як повідомляє львівська активістка та журналістка Ірина Юзик, Олексій Різник у липні 2020 року, коли ще не був депутатом, намагався через суд скасувати  межі історичного ареалу Львова.Тоді він представляв у суді інтереси «Лемберг медікал центр», фірми дружини Григорія Козловського, яка будує медичний центр на Раппопорта. Компанія звернулася до суду з вимогою визнати протиправним та нечинним рішення виконавчого комітету Львівської міської ради «Про затвердження меж історичного ареалу та зони регулювання забудови міста Львова». 

Читайте також: Колишньому бізнес-партнеру Козловського дозволили будувати торговий центр біля ринку «Новий»

Петро Адамик каже, що немає ніякого конфлікту інтересів з огляду на діяльність Олексія Різника і його повноваження у містобудівній комісії.

«Ці речі, по яких виникали конфлікти у пана Різника напевне виконком і погоджував. Я не бачу тут конфлікт інтересів, радше буде самоцензура. Зрештою є ще сесія Львівської  міської ради, яка може поміняти керівника комісії чи відмінити рішення архітектора. У більшості міст України містобудівні умови не видає виконком, їх видає головний архітектор», – додає Петро Адамик.

Він каже, що питання нині дискутивне. Депутати готують ухвалу, утім, судячи з попередніх домовленостей, каже Петро Адамик, вони готові це рішення підтримати.

Читайте також: На Лемківській збудують житловий комплекс та готель. Візуалізація

Головний Архітектор Львова, Антон Коломєйцев категорично проти таких змін. Він певен, що те, як видають містобудівні умови і обмеження у Львові зараз, дає можливість містянам брати участь у процесі.

«Всі аспекти, які стосуються управління архітектури і урбаністики, ми опрацьовуємо перед тим, як це потрапляє на виконком. На виконавчому комітеті є можливість заслухати заявників, зробити це публічно, також там є фахівці, заступник міського голови з ЖКГ – Ірина Маруняк, все обговорюється. Я за такий формат», – каже він.

І додає, що громадські слухання при видачі містобудівних умов і обмежень не передбачені, тому, на його думку, формат який є у Львові, коли мешканці  можуть прийти і висловити свої застереження є максимально ефективний.

Читайте також: На Панаса Мирного збудують офіс для ІТ-фахівців. Візуалізація

За словами керівниці юридичного департаменту ЛМР Гелени Пайонкевич, містобудівні умови і обмеження упродовж останніх 4-5 років видає виконком. Раніше, такі повноваження мав головний архітектор. З її слів, на виконкомі є можливості для ширшого обговорення таких рішень.

«Позиція виносити містобудівні умови і обмеження на розгляд виконкому була, щоб забезпечити публічність і можливість обговорення. Закон про регулювання містобудівної діяльності дає дуже мало підстав для відмови видачі містобудівних умов і обмежень. На виконкомі присутній забудовник, громадськість бере активно участь в обговореннях», – пояснює вона.

Про те, що депутати мають намір змінити видачу містобудівних умов і обмежень Гелена Пайонкевич знає, хоч, каже, що документів відповідних ще не бачила. 

Читайте також: На Шота Руставелі облаштують готель. Візуалізація

Вона також додає, що депутати можуть затверджувати містобудівну документацію, генеральний план, план зонування, детальний план території, виділення земельних ділянок, продаж земельних ділянок, зміну цільового призначення земельних ділянок, але стосовно містобудівних умов і обмежень можуть лише консультувати та радити.

«Назагал же містобудівні умови і обмеження виконком видає на підставі цих документів, які приймають на сесії депутати», – пояснює вона.

Вона також зазначила, що є два уповноважені органи з питань архітектури – це виконком, який видає містобудівні норми і обмеження та управління урбаністики, яке видає будівельні паспорти.

Нагадаємо, на попередньому засіданні ЛМР депутати затвердили склад виконавчого комітету. До нього входять міський голова Львова Андрій Садовий, секретар міської ради свободівець Маркіян Лопачак, нова керуюча справами виконкому Наталія Алєксєєва, заступник міського голови з економічного розвитку Андрій Москаленко, заступниця міського голови з питань ЖКГ Ірина Маруняк, начальник головного управління ДСНС у Львівській області Юрій Кагітін.

Так, до виконкому увійшов колишній народний депутат «Самопомочі» Олег Лаврик, бізнесмен Артем Хмиз, який колись був депутатом ЛМР від партії «Пора» разом із Петром Адамиком, нинішнім головою фракції «ЄС», та є співвласником кількох кав'ярень із ще одним колишнім депутатом Андрієм Дзюбаном. Ще одним членом виконкому ЛМР став екс-заступник міського голови Винник Богдан Шустер.

Вікторія Савіцька

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!