Хто такі працівники нового покоління: X, Y чи Z?

5510 0
Як і чим відрізняються покоління X, Y та Z у роботі? Чому важливо розуміти цю різницю поколінь серед спеціалістів? Відповіді на ці питання озвучила Уляна Маслова, керівник Консалтингового центру міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна, під час семінару на тему «Управління персоналом у період турбулентності», організованому юридичною компанією «Ейч. Ді. Партнерз».
фото: socportal.info, from-ua.com, sunny7.ua, hh.ua

фото: socportal.info, from-ua.com, sunny7.ua, hh.ua

За допомогою онлайн-опитування, у якому взяло участь понад 5084 респондентів, компанія hh.ua провела дослідження про ставлення на ринку праці до працівників різних поколінь. Як пояснила Уляна Маслова, різні покоління мають свої слабкі та сильні сторони. До прикладу, покоління X (працівники від 35 до 50 років) найкраще справляються з рутинною роботою, а покоління Y (працівники від 25 до 35 років) демонструє системне мислення та відповідальність. Що ж до наймолодшого вікового покоління Z працівників (до 24 років), то їх характеризує вміння творчо вирішувати завдання. Ось кілька основних тез про те, як знайти підхід до працівників різного покоління для того, щоби робота була продуктивною.

1. Покоління X характеризують як трудоголіків, не надто амбітних, таких, що не прагнуть жити у своє задоволення.

2. До покоління Y найбільше критичні покоління Х. Працівники цього покоління хочуть отримати все й одразу, вони амбітні та мають завищені очікування зарплати.

3. За 10 років працівники поколінь Y та Z складатимуть переважну більшість працездатного населення.

4. Вже сьогодні 90% опитаних мали досвід співпраці з працівниками покоління  Z. Здебільшого, таких молодих спеціалістів описують як невідповідальних та хаотичних.

5. 77% опитаних вважають, що між різними поколіннями працівників існують суттєві відмінності.

6. Молоде покоління працівників, на думку респондентів, характеризують певні  риси. По-перше, вони прив’язані до цифрових технологій в роботі, по-друге, схильні цінувати власний час та інтереси, що не характеризує працівників іншого покоління. Цікавим є те, що в них відсутній страх втратити роботу. По-третє, у них загострене відчуття свободи та менше уваги до формальностей. Працівники покоління X демонструють найбільшу критичність по відношенню до працівників інших поколінь. Найбільш критичною є оцінка покоління Z.

7. Насамкінець, Уляна Маслова висловила цікаву думку, що вже «підростає» зовсім нове та унікальне покоління майбутніх працівників – покоління «альфа». Адже в них буде вже зовсім інше ставлення до цифрових технологій та до організації роботи загалом. Яким воно буде – покаже час.

 

Відео: відеопродакшн-студія Tvoemisto.tv


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!