Хворі на гепатит С зможуть отримати безкоштовний курс терапії

1711 0
Раніше держава не забезпечувала пацієнтів із цим діагнозом необхідними ліками.
Фото: Freepik

Фото: Freepik

В Україні хворі на гепатит С зможуть безкоштовно отримати курс терапії. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомила в. о. міністерки охорони здоров’я Уляна Супрун.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

За її словами, раніше держава не забезпечувала пацієнтів із цим діагнозом необхідними ліками – закупівлі просто не відбувалися в необхідній кількості, а лікування було дороговартісним: один курс лікування коштував 10-15 тисяч доларів. Тепер, аби отримати ліки безкоштовно, необхідно звернутися до сімейного лікаря.

«Найбільша партія препаратів проти гепатиту C вирушила в регіони. Це означає, що ще 7 тисяч пацієнтів отримають безоплатне інноваційне лікування та зможуть одужати», – зазначила Уляна Супрун.

Зазначається, що ефективність курсу доведена та сягає понад 90%, а ймовірність появи побічних ефектів значно менша, аніж під час лікування препаратами попереднього покоління. 

У медзакладах стануть доступними безоплатно такі ліки:

  • препарати ТМ «Майгеп» (софосбувір) та ТМ «Майдекла» (даклатасвір) для комплексного курсу лікування гепатиту С для понад 1200 пацієнтів;
  • препарат ТМ «Ледвір» (софосбувір/ледіпасвір), завдяки яким зможуть вилікуватись майже 2 тисячі хворих;
  • понад 12 тисяч упаковок лікарського засобу ТМ «Майхеп ALL» (софосбувір/велпатасвір) для лікування понад 4 тисяч пацієнтів

Ці препарати, за словами урядовиці, відповідають рекомендаціям ВООЗ та Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C.

Читайте також: МОЗ відреагувало на скандал із гепатитом у Львові

Вона наголосила, що якщо у медзакладі кажуть, що ліки проти гепатиту відсутні, потрібно звернутися до головного лікаря, а якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, можна звернутися у департамент або управління охорони здоров’я у вашій області. Там за потреби можуть оперативно перерозподілити ліки між медзакладами.

Крім цього, безкошовно пройти обстеження на гепатит С можна у свого сімейного лікаря. Якщо результат виявиться позитивним, необхідно пройти додаткове обстеження.

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!